Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Szlachetne wino Toskanii od niewielkiego producenta. Valdipiatta to raptem 22 ha winnic. Włosi pracują tam pod okiem Erica Boissenot, francuskiego doradcy z Bordeaux. W roczniku 2009 nie wyprodukowano ani wina typu riserva, ani topowego Alfiero z najlepszej parceli, a zatem winogrona z najstarszych krzaków zasiliły podstawowe Nobile. Leżakowało najpierw sześć miesięcy w bordoskich, małych barrique, następnie dwanaście w tradycyjnych, wielkich beczkach ze slawońskiego dębu. Skoncentrowany trunek o gęstej i ciemnej sukni. Bukiet rozwija się od nut skórzanych i korzennych w stronę ciemnych owoców i wiśni w likierze. Wysokiej jakości garbniki tworzą trwałą strukturę w palecie. Warto dekantować przed podaniem, do twardych serów lub pieczonych mięs.