Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Roczniki: |
|
Kod produktu: |
|
Quinta del 67 to nowy projekt Rafael Canizaresa, uznanego enologa, będący jednocześnie hołdem dla jego pokolenia. Winnica zlokalizowana nieopodal miejscowości Alpera, w apelacji Almansa, składa się z ponad 40-letnich krzewów porastających ubogą, piaszczystą glebę na wysokości ok. 900 m n.p.m., która zapewnia odpowiednią dla zachowania koncentracji i soczystości owocu, różnicę temperatur między dniem i nocą. Wino powstało w 100% z odmiany garnacha tintorera. Po fermentacji, dojrzewanie przez 14 miesięcy w dębowych beczkach i brak filtracji. Złożony nos obfituje w intensywne aromaty jagód, jeżyn i czarnej wiśni ze sporą dawką nut korzennych i balsamicznych. W ustach daje o sobie znać mocna struktura, intensywność owocu z wplecioną nutą czekolady i lukrecji, a także długi, soczysty finisz. Idealny dodatek do grillowanego mięsa, serów i ostrej pizzy.