Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wino powstało z połączenia dwóch popularnych odmian hiszpańskiego Lewantu – merseguery i muszkata aleksandryjskiego. Pierwszą z nich charakteryzuje lekka budowa, niska kwasowość i eleganckie nuty przywodzące na myśl aromaty grejpfruta, rumianku i migdałów. Kupaż z muszkatem dodaje winu sprężystości i zaokrągla jego strukturę. Wapienno-kredowe terroir i usytuowanie w pobliżu największego marmurowego kamieniołomu w Europie sprawia, że całość uzupełniają szlachetne nuty mineralne. Ręczny zbiór z 40 i 50-letnich krzewów, selekcja gron i użycie lokalnych drożdży tylko potwierdzają wysoką jakość tego starannie zaprojektowanego wina.