Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Francuskie wino to nie tylko regiony Bordeaux, Burgundii i Szampanii. Na południu kraju znajdują się jedne z piękniejszych i bardziej wartościowych winnic. Ciepły klimat i bliskość Morza Śródziemnego pozwalają stworzyć wyraziste czerwone i orzeźwiające białe wina. W zestawie mamy reprezentacje win regionalnych z Gaskonii i Langwedocji – bazujących na typowych południowych szczepach. Trzy czerwone, jedno różowe i jedno białe wytrawne oraz jedno wino białe słodkie. Dobre do picia w samo południe i o każdej innej porze.
Glina i wapień na rozgrzanych południowym słońcem stokach Clamoux to dobre siedlisko langwedockie. Dojrzałe grona po zbiorze przechodzą krótką fermentację w obniżonej temperaturze. Wino cechuje lśniąca, wiśniowa barwa. Świeży aromat truskawek z lekkimi akcentami korzennymi. Jest gładkie i miękkie w smaku, radośnie zrównoważone. Idealne do wędlin albo prostych dań kuchni śródziemnomorskiej lub azjatyckiej.
Łagodne i uniwersalne wino regionalne ze słonecznej Langwedocji. Sprytnie łączy słodycz owocu typową dla odmiany grenache noir z lekko pieprznym stylem shiraza. Gładkie i dość delikatne na podniebieniu, ma trochę soczystej taniny i ciała. Dobre do codziennych posiłków, szczególnie w zestawieniu mączno-mięsnym, jak pizza, makaron czy musaka. Smakuje o każdej porze roku.
Lekkiej budowy, dojrzały cabernet ze słonecznego południa Francji. Winnice w okolicy Sommieres nad Gard, oprócz starorzymskich tradycji mają doskonały klimat i odpowiednio suche gleby dla uprawy winorośli. Wino dojrzewało tylko w kadziach stalowych. Karmazynowa barwa, aromat dojrzałych owoców i dżemu truskawkowego. W ustach łagodne i gładkie. Pasuje do serowego fondue czy lasagne z łagodnym sosem.
Zaskakująco przyjemne wino na co dzień, o bardzo wyrazistym zapachu. Bazuje na lokalnych, mało znanych, gaskońskich odmianach. Zatem niespodzianka dla zmęczonych powszedniością chardonnay, i to miła! Naprawdę zmysłowy i apetyczny zestaw aromatów. Jest i agrestowa świeżość z nieco roślinnym orzeźwieniem i słodycz spod znaku mirabelek, moreli i mandarynek. W ustach wyczuwalna równowaga, jest trochę ciała i potrzebna rześkość. Nie potrzebuje jedzenia ani wymówek, pije się lekko i z apetytem.
Wyrazisty shiraz w wersji różowej, z piasków i iłów winnic gaskońskich. Letnie orzeźwienie, ale także kompan do jedzenia. Jasna, soczysta barwa poziomkowa z akcentami pomarańczowymi. Rześkie i apetyczne nuty zapachowe malin, granatów i truskawek. Owocowy posmak nabiera w końcówce korzennej pieprzności, co nawet poprawia pijalność. Doskonale smakuje z daniami bazującymi na letnich warzywach oraz z grillowanymi rybami. Można też próbować do drobiu, przyprawionego czosnkiem i kolendrą.
Oryginalne, słodkie wino z Gaskonii. Siłą tutejszych winnic, na dobrym i suchym podłożu piasków i iłów, są białe odmiany, takie jak lokalna manseng. Winogrona zbiera się późno, by uzyskać odpowiednią ilość naturalnej słodyczy w owocach. Fermentacja w obniżonej temperaturze. Ponad pół roku dojrzewało na osadzie drożdżowym w kadziach stalowych. Jasnozłota barwa i miły bukiet kwiatowo-cytrusowy. Spora dawka aksamitnej, miodowej w charakterze słodyczy. Można podać przed lub po posiłku, dla Francuza oczywiście pasuje do sera Roquefort, dla Polaka raczej do szarlotki. Obie wersje prawidłowe.