Zestaw obejmuje 12 specjalnie wyselekcjonowanych win. Znakomity stosunek jakości do ceny oraz doskonałe opinie wśród klientów sprawiają, że wybór jest wprost wspaniały. Białe i różowe wina przyniosą orzeźwienie i ochłodę podczas letnich spotkań w gronie znajomych, natomiast wina czerwone będą idealnym towarzyszem dla lekkich przekąsek oraz codziennych prostych posiłków. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czego chcieć więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Portugalska Estremadura to obszar rozciągający się od Lizbony na północ w kierunku Coimbry. Łagodny pejzaż płaskiego wybrzeża od wieków usiany był winnicami. Przeważają tu odmiany lokalne, dające nieskomplikowane wina regionalne. Purpurowa barwa, dość intensywna. Delikatny aromat czerwonych owoców uzupełniają akcenty korzenne. Na podniebieniu lekkie i żwawe, łagodne w smaku, ściągające w końcówce. Do codziennych posiłków, jak makaron z mięsem.
Codzienne wino lizbończyków. Pochodzi z przylegającej do stolicy krainy o nazwie Estremadura, której gorący klimat łagodzi wpływ Atlantyku. Winnice położone są na łagodnych wzgórzach. Suknia o słomkowym odcieniu. Przyjemne aromaty kwiatowe dobrze komponują się z delikatnymi nutami cytrusów. Po chwili dołączają też akcenty ziołowe. W ustach wino jest rześkie, średniej budowy. Dobre towarzystwo do dań warzywnych, a także rybnych.
Kupaż typowego dla Murcji monastrell z popularnym szczepem shiraz. Cztery miesiące leżakowało w beczkach dębowych. Dobrze nasycony kolor wiśniowy, dość gęste i roniące regularne łzy. Treściwe aromaty dojrzałych, ciemnych owoców przeplatają się ze słodkimi nutami kokosu i kakao. Zapach jest harmonijny, dość intensywny i trwały. Na podniebieniu przyjemnie gładkie i korpulentne, z wyczuwalną strukturą ściągającego garbnika. Zachowuje przy tym świeżość owocu. Dobre do serów i mięs.
Dziwna nazwa, dosłownie „jagoda kosa”, kryje przyjazne i łagodne białe wino weneckie, które wbrew skojarzeniom, z merlotem nie ma nic wspólnego. Słomkowej barwy suknia odsłania gęsty bukiet zapachów kwiatowych. Można też odnaleźć mineralne akcenty, wręcz skalne czy kamienne. Na podniebieniu jest delikatne, dość pełne i gładkie, z nieco migdałowym finałem. Powinno dobrze pasować do łagodnie przyprawionego drobiu lub dań rybnych.
Odmiany o wdzięcznej nazwie monica nie spotkamy praktycznie w żadnym innym miejscu na świecie, jak tylko na Sardynii. To autochtoniczna odmiana, której powierzchnia upraw w ramach DOC wynosi zaledwie 206 ha. W tym wydaniu jawi się jako wino o niezbyt ciemnej, rubinowej barwie. Z palety aromatów możemy wyróżnić nuty dojrzałych czereśni, malin i pieprzu podszytych delikatnym ziołowym i korzennym sztychem. W ustach cieszy czystym i soczystym owocem, szczyptą pikanterii i subtelną taniną. Świetne wino do makaronu, risotto, chudych mięs i nie nazbyt intensywnych serów.
Kluczowa odmiana w Kastylii zaskakuje tu, na gorącym południu… Dojrzewało tylko w kadziach ze stali, co pozwoliło zachować właściwy dla verdejo poziom kwasów i zapachów. Jaśniutkie, świeże, z zielonkawymi refleksami. Siłą verdejo jest aromat! Ziołowo-kwiatowy, ale i przyjemnie cytrusowy. Po chwili gruszka i zielone jabłko też się pojawiają. Na języku bardzo żywe, świeże, z lekką goryczką w końcówce. Do ryb i owoców morza w sam raz.
Monte Cascas to projekt skoncentrowany na poszukiwaniu najlepszych siedlisk,odmian winorośli, przez najbardziej doświadczonych winiarzy. Duży nacisk winiarze kładą na wina z lokalnych szczepów, które najlepiej odzwierciedlają charakterystykę poszczególnych regionów winiarskich Portugali. Casca Wines Cascas Selecoa Enologo Rose Lisboa VR to organiczne, wegańskie wino z endemicznych szczepów aragonez i rufete. Wino dojrzewało aż sześć miesięcy w beczce, co nie ejst typowym zabiegiem w przypadku win różowych. W nosie aromaty truskawek, porzeczek, agrestu i lukrecji. Sporo ciała, solidna kwasowość i długi finisz wieńczą dzieło winiarza. Wino idealnie Podawać z miękkimi serami, owocami morza czy makaronem.
Odważny, bardzo młodzieńczy pinot w wersji różowej z winnic odległego i gorącego regionu Badajoz, przygotowywany na jesienne novello bodegi. Bardzo wczesny zbiór winogron, już pod koniec lipca. Prawdopodobnie to najwcześniejsze winobranie pinot noir na północnej półkuli! Intensywna, truskawkowa barwa. Wino mocno aromatyczne, o charakterze czerwonych owoców i nektarynek. Na języku świeże i rześkie. Warto spróbować z carpaccio albo drobiem.
Bardzo ciekawe różowe wino, które powstało z rdzennych odmian południowego zachodu Francji. Jego podstawę stanowią tannat i pinenc, z niewielkim dodatkiem cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z tych części winnic, które mają północną lub zachodnią ekspozycję, co pozwala na zachowanie świeżości i aromatycznej ekspresji, niezbędnej przy produkcji jakościowych win różowych. Fermentacja zachodzi powolnie w stalowych zbiornikach w bardzo niskiej temperaturze 10-12 st. zapewniając tym samym bardzo dużą dawkę świeżości. Suknia różowej barwy z błękitnymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonej i czarnej porzeczki, malin i borówek. W ustach zaskakuje siłą swojej struktury będąc jednocześnie bardzo soczyste i aromatyczne. Czysty, długi i konsekwentny finisz. Makaron z krewetkami, grillowane warzywa i ceviche z łososia to niektóre z rekomendowanych połączeń kulinarnych.
Bardzo ciekawe wino różowe od jednego z czołowych producentów w Douro. Powstało na bazie touriga franca i tinta roriz, których grona zbiera się ręcznie w pierwszej połowie września. Jak na wino różowe jest dość skomplikowane. Profil aromatyczny orbituje wokół nut truskawek, poziomek i malin, a w ustach dochodzi do głosu wytrawność, rześkość i delikatnie słona mineralność dając poczucie wina solidnej budowy. Bardzo uniwersalne wino w kontekście połączeń kulinarnych. Na pewno sprawdzi się w towarzystwie np. tatara z tuńczyka, pieczonego łososia czy kurczaka satay z kolendrą. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12 stopni.