Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Przez Bordeaux Jaguarem - kurs mistrzowski o winach jednego z najważniejszych winiarskich regionów Świata.
Jak można zauważyć, włócząc się po winnicach wokół Bordeaux, właściciele wielkich bordoskich châteaux najchętniej poruszają się Jaguarami. Czas na nas. Chcielibyśmy zaprosić Państwa na równie atrakcyjną przejażdżkę. Podczas degustacji spróbujemy kilka „jaguarów” bordoskiego winiarstwa – a to raczej rzadka sposobność.
Przy tej okazji opowiemy Państwu o regionie Bordeaux. Zaproponujemy garść wiedzy podstawowej i garść wiedzy koneserskiej. Spróbujemy uchwycić jego szczególne miejsce w winiarskiej Francji. Dokonamy porównania dwóch szkół winiarskich i dwóch cywilizacji: bordoskiej i burgundzkiej. Przedstawimy różne uwarunkowania regionalne: klimat, odmiany, sposoby winifikacji, widziane podręcznikowo i niepodręcznikowo. Spróbujemy rozjaśnić niełatwą kwestię bordoskich apelacji. I jeszcze trudniejszą kwestię bordoskiego terroir. Pogłębimy wiedzę o tzw. Prawym i Lewym Brzegu. Przedstawimy burzliwą historię ostatnich trzydziestu lat: fenomen win garażowych, znaczenie krytyki winiarskiej, a zwłaszcza Roberta Parkera, politykę cenową i związane z nią skandale, przemiany stylistyczne pojawienie się grupy modnych enologów zwanych potocznie „latającymi winemakerami”. Opowiemy o tradycjonalistach, modernistach i kilku szaleńcach. Będziemy rozważać co w trawie piszczy, jakie są trendy i przewidywania co do bliskiej i dalszej przyszłości. Będą też anegdotki i kilka dowcipów opowiadanych w Bordeaux.
Serdecznie zapraszamy.
Co wchodzi w cenę?
Kurs mistrzowski trwa 3,5 godziny.
Zapoznaj się z regulaminem.
Kurs w Warszawie prowadzi: Marek Bieńczyk
Pisuje o winach od dwudziestu lat. Członek międzynarodowych gremiów degustacyjnych. Autor dwóch tomów „Kronik wina”. Wraz z Wojciechem Bońkowskim stworzył pierwszy polski przewodnik po winach „Wina Europy”. Odznaczony przez rząd francuskim medalem Chevalier du Merite Agricole za popularyzację wiedzy o winach francuskich.
Jest także prozaikiem, eseistą, tłumaczem. W roku 2012 otrzymał Nagrodę Literacką Nike.
Kurs we Wrocławiu prowadzi: Sławomir Sochaj
Dziennikarz portalu Winicjatywa i magazynu Ferment. Pisze o winie wplątanym w małe i duże historie, trendy rynkowe i związki z jedzeniem.
Wiedza o winie fascynuje i prowokuje do ciągłych poszukiwań. Jest jak podróż, która nigdy nie męczy. Dlatego stworzyliśmy program Warsztatów Wina, dzięki któremu okrążysz winiarski świat w 42 godziny.
Skompletuj wszystkie kursy i zostań winnym ekspertem!
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!