Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Warsztat Wina Masterclass to wyjątkowe wydarzenia, które są tworzone z pasji przez wybitnych znawców wina. Zapraszamy na jedyne takie spotkanie autorstwa Przemysława Juryckiego!
23.05.2025 | Warszawa | Restauracja Mokolove | Zapisz się | ||
piątek: godz. 18:00-21:00 Prowadzący: Przemysław Jurycki |
Warsztaty Wina Masterclass to wyjątkowe wydarzenia, tworzone z pasji przez wybitnych znawców wina i organizowane zazwyczaj tylko raz w roku. Tym razem zapraszamy Państwa na autorski kurs stworzony przez Przemysława Juryckiego – wieloletniego edukatora w firmie Kondrat Wina Wybrane oraz absolwenta londyńskiej szkoły WSET, poziom 3.
Razem wyruszymy w podróż przez krainę smaków i zapachów, odkrywając aromaty skryte pod korkiem każdej butelki oraz ucząc się, jak poruszać się płynnie w tym zawiłym i fascynującym świecie zmysłów.
Wina, niezależnie od ceny, często dzielimy na te, które nam smakują, i te, które nie trafiają w nasz gust. Najczęściej oceniamy je przez pryzmat etykiety, pierwszego aromatu czy powierzchownego smaku. Porzeczki, wiśnie, kwiaty, cytrusy – to tylko kilka przykładów aromatów, którymi zazwyczaj opisujemy wino. Ale co, jeśli zaczniemy wychodzić poza schemat?
Podczas Masterclassu sięgniemy po wina nieoczywiste – zaskakujące, niekonwencjonalne, pachnące w sposób, jakiego nie da się porównać z niczym innym. Czy wino może pachnieć stajnią, polem kapusty, leśną gęstwiną, a nawet stacją benzynową? Na te pytania z przyjemnością odpowiemy w trakcie spotkania.
Degustacja 10 starannie wybranych win pozwoli Państwu nie tylko poszerzyć możliwości sensoryczne, ale również zrozumieć, jak degustować, by odkrywać niezwykłość w każdej kropli – bez względu na jej pochodzenie, etykietę czy cenę.
🍷Co wchodzi w cenę?
Kurs (czas trwania: około 3 godziny)
Degustacja 10 różnych win (także spoza oferty Kondrat Wina Wybrane)
Przekąski – do wyboru wariant standardowy lub bezmięsn
Wytwarzanie wina:
Metody produkcji i ich wpływ na zapachy.
Drewno i beczka – co wnosi do wina?
Dojrzewanie na osadzie drożdżowym i jego wpływ na wino.
Rozumienie sensoryki w winie:
Analiza zapachowa.
Posługiwanie się mechanizmami opisującymi wina.
Analiza smaku – poziom alkoholu, rodzaj taniny, finisz.
Metoda SAT i “lejkowanie aromatów”.
Praca z aromatami bazowymi.
Opisywanie win.
Archetypy winiarskie:
Nauka i rozpoznawanie.
Główne zbitki aromatyczne i ich znaczenie.
Spróbujemy autorskiej selekcji 10 różnych win, także spoza oferty Kondrat Wina Wybrane, którym towarzyszyć będą przekąski (do wyboru standardowa lub bezmięsna).
Zapoznaj się z regulaminem.
Wiedza o winie fascynuje i prowokuje do ciągłych poszukiwań. Jest jak podróż, która nigdy nie męczy. Dlatego stworzyliśmy program Warsztatów Wina, dzięki któremu okrążysz winiarski świat w 42 godziny.
Skompletuj wszystkie kursy i zostań winnym ekspertem!
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!