Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Poznanie hiszpańskich winnic bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem "Szóstka z Hiszpanii" i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Poznanie hiszpańskich winnic bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Szóstka z Hiszpanii” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do jednego z najpiękniejszych i najbardziej znanych krajów winiarskich na świecie – Hiszpanii. Zaprezentujemy ciekawe apelacje i szczepy tej niezwykłej krainy.
Webinar rozpocznie się w piątek, 27.11.2020 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Jan Witkowski
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Szóstka z Hiszpanii. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 278 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 20.11.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Tematy poruszane w trakcie webinarium:
Nauczysz się:
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
Czysta mencía, której owoce pochodzą ze 100-letnich krzewów z winnicy o łupkowym podłożu, położonej na dużej wysokości między 650 a 750 m n.p.m. Taka elewacja pozwala na wydłużenie czasu dojrzewania i większą koncentrację smaków i aromatów. Grona zbierane były ręcznie, a następnie poddane zostały kriomaceracji i fermentacji w stalowych zbiornikach, po których wino trafiło na 5 miesięcy do beczek z francuskiego dębu. Suknia jest ciemnorubinowa, a w nosie wyczuwalne są intensywne aromaty dojrzałych jeżyn, śliwek i lukrecji. W ustach pełne, lekko pikantne, z czekoladową nutą. Chorizo i grillowane warzywa to tylko jeden przykład z wachlarza możliwych połączeń kulinarnych.
Wino koszerne, zatwierdzone przez rabina do celebracji święta paschy. Elegancja i koncentracja faktycznie na odświętnym poziomie. W kupażu iberyjskie trio, najlepsze hiszpańskie odmiany ciemnej winorośli: tempranillo, garnacha i carinena. Wspólna winifikacja, maceracja i trzymanie na osadzie przez pięć miesięcy. Dojrzewanie głównie w kadzi stalowej, 15% w beczce, niespełna rok. Wyraźne aromaty dojrzałych czereśni i wiśni. Ładna równowaga słodyczy owocu i krągłej taniny z mineralnym charakterem i głębią. Tajemnicze nuty ziołowe i ziemiste prowadzą do finału okraszonego akcentami czekolady i kakao.
https://youtu.be/BY-eKrFBrv8
Wino pochodzące z owoców lokalnej odmiany tinta de toro (blisko spokrewnionej z tempranillo). Dojrzewa 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Ma intensywny, fioletowy kolor. Aromaty śliwek, ziół oraz wędzonego mięsa. W ustach jest soczyste, skoncentrowane, wyczuwalne są tu nuty wanilii oraz wędzarni. W finiszu na sile nabierają taniny, pojawia się także akcent czarnego pieprzu. Carodorum ma kilkuletni potencjał starzenia.
Tradycyjne, iberyjskie wino różowe o pięknej, głębokiej barwie malin. Winogrona maceruje się krótko bez wyciskania w prasie. Fermentacja soku przebiega w mocno obniżonej temperaturze dla zachowania świeżych aromatów, w które obfituje garnacha. Wyraźne nuty wiśni, czereśni i poziomek z bitą śmietaną, w końcówce lekko anyżkowe. Na języku żywe i przyjemnie orzeźwiające. Można podać do przekąsek, grillowanych ryb albo risotto.
Rześkie wino białe od producenta cavy, bazujące na tych odmianach, co cava, ale z dodatkiem wzbogacającego zapach muscata. Choć jest tylko elementem kupażu, jak zwykle daje o sobie znać najwyraźniej! Tak aromatyczna i wyrazista jest to odmiana… Bukiet jest ładny i intensywny, trochę kwiatowy jak jaśmin, mocno owocowy, w kierunku brzoskwiń i winogron, ze szczyptą anyżku. Usta orzeźwiające i lekkie, czyste. Przypasują mu na pewno owoce morza, czy oryginalna paella, ale też dowolna przekąska podana w ogródku i na tarasie.
Popisowa i niezwykle elegancka cava spod ręki nagradzanego winemakera Bodegi Veglafaro. Powstała w oparciu o macabeo i chardonnay pochodzących z wyselekcjonowanej parceli o gliniasto-wapiennym podłożu. Wino jest jasnej, żółtej barwy z zielonkawymi refleksami. Trwałe i niewielkich rozmiarów bąbelki unoszą intensywne aromaty jabłek, gruszek, jaśminu, kwiatu pomarańczy i chlebowej skórki. 18 miesięcy na osadzie i brak dodatku cukru robią swoje. W ustach mocno wytrawne, czuć pełnię, kremowość i długi, czysty finisz. Można łączyć z jedzeniem na wiele różnych sposobów. Wypadnie dobrze w zestawieniu z owocami morza, karczochami, owczym serem i paellą.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!