17 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Malbeca. Czy chcesz świętować z nami? Jeśli tak, to z zestawem „Malbec i przyjaciele” i naszym webinarem jest to możliwe.
17 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Malbeca. Czy chcesz świętować z nami? Jeśli tak, to z zestawem „Malbec i przyjaciele” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na bliższe poznanie malbeca.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do świata win czerwonych i poznaj sekrety szczepu malbec. Argentyńskie wina od producenta Domaine Bousquet porównamy z chilijskim carmenere oraz francuskimi winami z Bordeaux i Saint-Mont.
Webinar rozpocznie się w sobotę, 17.04.2021 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Marcin Witek
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw „Malbec i przyjaciele”. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 283 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 12.04.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Tematy poruszane w trakcie webinarium:
Nauczysz się:
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.
Klasyka argentyńskiego winiarstwa, beczkowany malbec w kulturalnym ujęciu francuskiej tradycji. Atramentowa, niemal czarna barwa, charakterystyczna dla tej odmiany. Wyraziste i uwodzicielskie aromaty ciemnych owoców, głównie dojrzałej jeżyny i morwy, ładnie korespondują z korzennymi: kakao, wanilii i pieprzu. W ustach aksamitne, eleganckie, ściągające, z atrakcyjnym finałem. Pojawiają się figi w czekoladzie, z mineralnym niuansem grafitu. Pasuje do czerwonych mięs serwowanych w sosach z tymiankiem i oregano, do polędwiczek rewelacyjne.
Skondensowany, gęsty i treściwy Argentyńczyk o francuskiej duszy. Malbec w barokowej stylistyce, z winnic uprawianych ekologicznie. Fermentacja i dojrzewanie wina odbywa się w beczkach z francuskiej dębiny. Leżakowanie w drewnie trwa rok i kolejny rok w butelce. Ubogaca malbec w kupażu niewielka domieszka odmian bordoskich i syrah. Suknia jest gęsta, wręcz ciemnogranatowa, a na ściankach kieliszka spływają powoli obfite łzy. Bogaty bukiet intryguje słodyczą konfitur z leśnych owoców w kombinacji z nutami kokosa i gorzkiej czekolady. W miarę napowietrzania przybywa aromatów pestkowych, suszonych śliwek i rodzynek. W ustach równie treściwe, masywne, ale z gładkim dotykiem. Ma kilkuletni potencjał rozwoju.
Klasyczne grona "chilijskiego" carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Skromna posiadłość rodziny Todesco położona jest w pobliżu ciepłego płaskowyżu Côtes de Duras. W tym mikroklimacie nieźle dojrzewa cabernet, właściwie tonowany owocowością merlota. Wino leżakowało w podziemnych zbiornikach cementowych przez kilka miesięcy. Solidne bordeaux, chociaż bez dużej koncentracji. Rubinowa barwa i sporo apetycznych aromatów ciemnych owoców, morwy, porzeczki. Świeże i miękkie w ataku, bardzo pijalne. Mile zaskakuje, dając dużo wrażeń w korzystnej cenie, co podkreślają adekwatne nagrody.
Jako prawdziwy symbol związku z winami z Saint-Mont, czarne berety były noszone przez tutejszych winiarzy z pokolenia na pokolenie. Kooperatywa Plaimont jest dumna ze swoich korzeni, stara się więc odzwierciedlać tradycje, charakter i hojność południowo-zachodniej Francji. Wino powstało na bazie 3 odmian. W mieszance dominuje tannat, który został wsparty jeszcze dodatkiem odmian pinenc i cabernet sauvignon. Zbiory odbywają się ręcznie. Wino przepełnione jest bogactwem aromatów waniliowych, kawowych i pikantnymi nutami pochodzącymi z tutejszych winogron tannat. Charakterystyczna, bardzo ciemna barwa. Zauważalna, choć nienachalna kwasowość, której jednak po drodze z dość silnym i dojrzałym owocem. W ustach pierwsze skrzypce gra sprzężenie wiśni, porzeczek i gorzkiej czekolady. Taniny zmiękczone najpewniej przez mikrooksydację, która w przypadku młodych win jest od początku lat 90., kiedy została wymyślona, dość powszechnym rozwiązaniem. Dzięki temu, garbnika jest w sam raz, żeby podzielać fascynację właścicieli czarnych beretów. Na stole świetnie zagra z jagnięciną, wieprzowiną, wołowiną i z miękkimi serami.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!