Na dobry początek roku dla miłośników białych win przygotowaliśmy niezwykły webinar. Z zestawem "Biała szóstka" lub "Druga szóstka" i naszym webinarem początek roku zapowiada się bardzo dobrze.
Na dobry początek roku dla miłośników białych win przygotowaliśmy niezwykły webinar. Z zestawem „Biała szóstka” lub „Druga szóstka” i naszym webinarem początek roku zapowiada się bardzo dobrze. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do następujących regionów winiarskich: RPA, Portugalii, Niemiec, Włoch, Francji, Węgier. Zaprezentujemy ciekawe apelacje i szczepy danych regionów.
Webinar rozpocznie się w piątek, 15.01.2021 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Przemysław Jurycki
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Biała szóstka lub Druga szóstka*. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 11.01.2021 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Tematy poruszane w trakcie webinarium:
Nauczysz się:
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
*Zestaw „Druga szóstka” od pierwotnie dedykowanego zestawu do webinaru „Biała szóstka” różni się tylko jednym winem.
Bardzo udane połączenie typowej dla Alentejo odmiany antao vaz oraz arinto. Pierwsza z nich odpowiada w winie za aromaty owoców tropikalnych takich jak melon czy mango, natomiast druga nadaje mu wyraźnego elementu cytrusowego. Całość uzupełniają przyjemne akcenty białych kwiatów. W ustach wino jest dobrze zintegrowane, miękkie i soczyste, a paletę smaków i aromatów uzupełnia delikatny akcent mineralny. Mimo gorącego klimatu, kwasowość jest na dobrym poziomie czyniąc z tego wina odpowiedniego towarzysza dań na bazie owoców morza i rozmaitych warzyw.
Bardzo przyjemne i przystępne wino, które powstało z odmiany sauvignon blanc. Jak na wino codzienne dzieję się naprawdę sporo. Oko cieszy już zachęcająca, słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. W nosie pierwsze skrzypce grają owoce cytrusowe i agrest, a na drugim planie rozbrzmiewają nuty tropikalne i trawiaste. W ustach spodziewana rześkość, owocowość i żywa kwasowość. Tego rodzaju wina bardzo dobrze łączą się z lekkimi potrawami na bazie ryb i owoców morza, warzywami i przystawkami. Podawać schłodzone do temperatury ok. 10 stopni.
Wyjątkowe i nietuzinkowe wino, które wyprodukowane zostało w liczbie 2000 butelek zaledwie. Powstało na bazie winifikowanego na biało sangiovese z niewielkim dodatkiem vermentino pochodzących z gliniastego podłoża południowej Toskanii. Słomkowa suknia, z wyraźnymi zielonymi refleksami, w najmniejszym stopniu nie zdradza ciemnych gron sangiovese użytych do produkcji. W nosie dominują intensywne aromaty kwiatów oraz białych i – jak w przypadku win czerwonych – ciemnych owoców. W ustach zaskakująco pełne, kremowe i świeże. Producent rekomenduje to wino w połączeniu z owocami morza, drobiem, a nawet wieprzowiną.
Bardzo wytrawne, świetnie rześkie wino o mocnej kwasowości, tokajski as zwany furmint. Trzymane na osadzie drożdżowym przez dwa miesiące, dojrzewało w stalowej kadzi, i tylko gram cukru resztkowego! Ma wielorakie zastosowania kulinarne: po pierwsze, dla fanów wytrawności, sprawdza się w ciepłe dni, do przekąsek lub bez, po drugie i kolejne, do dań delikatnych jak ostrygi, wyrafinowanych jak śledź lub lokalnych jak ruskie pierogi. Kolor bardzo przejrzysty, perłowy i lśniący. Aromat ostry, kwiatowy, z nutami grejpfrutów, świeżych gruszek i białego pieprzu. Paleta soczystych owoców, rześka, mineralna, z nieco słonawym finałem.
Klasyczny szczep niemiecki z niewielkiej i ekologicznie prowadzonej winnicy nad Renem. Typowa dla Rheingau mineralna świeżość jest tu na pierwszym miejscu. Silny aromat od początku zapowiada styl rześki, wyczuwa się nuty kwiatowe i owocowe. W ustach orzeźwienie i mineralny posmak, z delikatnie zaznaczonym resztkowym CO2. W finale powracają zielone jabłka, cytryny. Wino dopracowane i wyraziste.
Chociaż wywodzi się z Południowego Tyrolu, gewurztraminer jest drugi po rieslingu w alzackiej wielkiej czwórce najlepszych win regionu. Kawał wina w kieliszku, i w zapachu i w smaku. Ponad rok dojrzewało na osadzie. Intensywny aromat różany i egzotycznych owoców liczi, a w tle banana i cynamonu. Ma kilkuletni potencjał rozwoju, z ewolucją w stronę nut miodowych. Smak wyrazisty, rześki i gładko słodki jednocześnie. Można eksperymentować z kuchnią azjatycką, tartą ze śliwkami, serem Munster...
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!