Nauka podstaw o winach francuskich bez wychodzenia z domu? Tak! Z naszym webinarem i zestawem „Francja od podstaw” jest to możliwe. W ciągu dwugodzinnej transmisji online, w domowym zaciszu postawicie pierwsze kroki w świecie winiarskiej różnorodności wywodzącej się prosto z Francji.
Nauka podstaw o winach z Francji bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Francja od A do Z” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć tytułów, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż po Francji! Zaprezentujemy najważniejsze regiony winiarskie Francji takie jak Bordeaux, Dolina Rodanu, Burgundia czy Dolina Loary.
Webinar rozpocznie się w piątek, 29.05.2020 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Przemysław Jurycki
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Francja od A do Z, który zawiera wszystkie omawiane podczas webinaru wina. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 297 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Nie pozwól, aby nasze spotkanie obyło się bez znakomitego jedzenia. Razem z Robertem Mazurem, wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni restauracji Gordona Ramsaya – przygotowaliśmy specjalne menu dedykowane do zestawu win francuskich. Autorskie przepisy Roberta Mazura otrzymasz po opłaceniu webinaru.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 26.05.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
TEMATY PORUSZANE NA KURSIE:
Nauczysz się:
Fundamenty zamku Arricau-Bordes sięgają roku 1150. Zamek jest zabytkiem i najlepszym przykładem architektury dawnej Korony Nawarry. Każdego roku w maju, piwnica Arricau-Bordes otwiera swoje podwoje dla publiczności na wyjątkowym szlaku edukacyjnym dzikich orchidei. Winnica znajduje się na gliniano-wapiennych i żwirowo- gliniastych stokach. Taki anturaż zobowiązuje. Wino od pierwszego kontaktu fascynuje swoją złożonością. Jest intensywne, obdarzone pięknym bukietem wiśni, jeżyn, czarnej porzeczki i nutą przypraw. W ustach konsekwentnie złożone i spójne, pełne i gęste. Głaszcze podniebienie jedwabistymi taninami, rozpieszczając długim, żywym finałem. Dla poszukujących europejskiego wzorca ekspresji szczepu tannat pochodzącego z Madiran, absolutnie obowiązkowa pozycja. Château Arricau-Bordes zyskało uznanie w wielu dobrze znanych przewodnikach i periodykach winiarskich, w tym Hachette Wine Guide.
Wino pochodzi z maleńkiej posiadłości, liczącej zaledwie 2 hektary winnic usytuowanych na wzgórzu Mouleyre, którego terroir (w sensie gleby) cechuje zasobność w wapienie. Mieszkanka została oparta niemal w całości na merlot (95%), którą uzupełniono niewielką ilością cabernet franc. Wino ma ciemną, rubinową suknię, a jego profil aromatyczny charakteryzują intensywne nuty czerwonych owoców z delikatnym akcentem korzennych przypraw i wanilii. W ustach dobrze zintegrowane, pełne dojrzałej, gładkiej taniny. Wino polecane szczególnie do pieczeni oraz twardych, żółtych serów.
Apetyczny, owocowy róż z południa Francji. Nazwa jest nieprzypadkowa i w pełni oddaje charakter wina. To powstało na bazie 3 odmian winorośli – grenache, cinsault i muscata. Fermentacja w zimnej temperaturze pozwoliła zachować wyrazistą świeżość owocu, natomiast 6 miesięcy kontaktu z osadem drożdży wzmocniło i zaokrągliło jego strukturę. Suknia blado-łososiowa. Nos intensywny, przyjemny i bardzo owocowy. Znajdziemy nuty czerwonych owoców, brzoskwiń, rodzynek i kwiatów. W ustach świeże, gładkie, z trwałym i czystym finiszem. Podawać w temperaturze 10-12 stopniu jako aperitif lub jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej lub śródziemnomorskiej.
Pinot noir jako niekwestionowany król czerwonych odmian Burgundii – matecznika najdroższych win Świata, jest obietnicą samą w sobie. Ta kapryśna i delikatna odmiana w sposób szczególny oddaje ekspresję terroir dlatego nie może dziwić jej popularność w regionie, w którym siedlisko stanowi najważniejszy czynnik wpływający na styl, jakość, a także na cenę wina. W wydaniu zaproponowanym przez Domaine des Vercheres przedstawia się subtelnie i powściągliwie jakby chciało stopniowo odkrywać swoją szlachetną proweniencję. Wyczuwalne są zapachy żurawiny, jeżyn i czereśni podszyte waniliowo-herbacianym sztychem pochodzącym z dużych, dębowych beczek. Schłodzone do temperatury 15-18 st. C będzie doskonale pasować do pieczonego kurczaka z lub kaczki oraz jako dodatek do sera Gruyere.
Łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw. Za nazwą pinot blanc kryje się w Alzacji dodatkowy szczep z rodziny pinot: licznie uprawiany auxerrois. Ma zapach kwiatowy, z niuansami brzoskwiń i wanilii. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne, nieagresywne. Świeże i miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku. Z tym alzackim pinotem pójdą pod ręką chętnie tarta cebulowa, pasztety, sery.
Zaskakująco przyjemne wino na co dzień, o bardzo wyrazistym zapachu. Bazuje na lokalnych, mało znanych, gaskońskich odmianach. Zatem niespodzianka dla zmęczonych powszedniością chardonnay, i to miła! Naprawdę zmysłowy i apetyczny zestaw aromatów. Jest i agrestowa świeżość z nieco roślinnym orzeźwieniem i słodycz spod znaku mirabelek, moreli i mandarynek. W ustach wyczuwalna równowaga, jest trochę ciała i potrzebna rześkość. Nie potrzebuje jedzenia ani wymówek, pije się lekko i z apetytem.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!