Wiosenne poznawanie win różowych bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Różowa szóstka” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na poznanie ciekawych win różowych podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wiosenne poznawanie win różowych bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Różowa szóstka” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na poznanie ciekawych win różowych podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do świata win różowych, pochodzących z różnych regionów winiarskich świata. Zaprezentujemy ciekawe apelacje, szczepy i efekty stosowania krótkiej maceracji w różnych krajach.
Webinar rozpocznie się w piątek, 09.04.2021 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Jan Witkowski
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw „Różowa szóstka”. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 282 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 02.04.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Tematy poruszane w trakcie webinarium:
Nauczysz się:
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
Méthode Cap Classique to nic innego jak lokalna nazwa dla win musujących produkowanych metodą szampańską, z drugą fermentacją w butelce. Ten egzemplarz powstał w 100% z odmiany pinot noir pochodzącej z 2 wybranych winnic zlokalizowanych w stosunkowo chłodnym regionie Elgin. Wino bazowe spędziło 5 miesięcy w beczkach, częściowo nowych. Różowy kolor zapowiada przyjemne doznania spod znaku truskawek, różowego grejpfruta i słodkich owoców tropikalnych. W ustach gładkie i delikatne otwarcie, równowaga między subtelną słodyczą i kwasowością oraz czysty finisz z nutą wiśni i karmelu. Wino można łączyć z potrawami na wiele różnych sposobów. Począwszy od makaronów aż po owoce morza i sushi.
Wyrazisty shiraz w wersji różowej, z piasków i iłów winnic gaskońskich. Letnie orzeźwienie, ale także kompan do jedzenia. Jasna, soczysta barwa poziomkowa z akcentami pomarańczowymi. Rześkie i apetyczne nuty zapachowe malin, granatów i truskawek. Owocowy posmak nabiera w końcówce korzennej pieprzności, co nawet poprawia pijalność. Doskonale smakuje z daniami bazującymi na letnich warzywach oraz z grillowanymi rybami. Można też próbować do drobiu, przyprawionego czosnkiem i kolendrą.
Różowe sauvignon blanc? W Nowej Zelandii, kraju śmiałych innowacji to jest możliwe! Wino Hole in the Water Blush, czyli „zarumienione”, powstało przez kupaż z niewielką ilością pinot noir. Piękna suknia w bladym odcieniu owocu granatu i klasycznie intensywny, rześki aromat owoców tropikalnych z niuansem truskawki w tle. Na podniebieniu soczyste, pełne i kwasowe. Warto spróbować do świeżych owoców morza, lub samo dla czystej przyjemności.
Różowe wina to specjalność regionu Cigales, kiedyś znanego wyłącznie z ich produkcji. Tajemniczy skrót w nazwie nie odnosi się bynajmniej do siedmiolitrowej pojemności, tylko oznacza wszystkie siedem winnic bodegi, z których pochodzą winogrona. Są macerowane dla delikatnej barwy tylko jedną noc. Wino lśni jak różowy marmur, a i olśniewa intensywnym, owocowym zapachem. Wyczuwa się w nim truskawki, maliny i róże. Świeżość palety uprawnia do serwowania z wieloma lekkimi daniami, od carpaccio, przez ryby, po sałatki.
Przepiękna, malownicza i bogata w historię Maremma jest miejscem powstawania bardzo interesujących win. Rosato z winnicy Chimera d’Albegna powstaje z gron merlot i syrah. Krótka, ośmiogodzinna maceracja wysyca wino na piękny, łososiowy kolor. Moszcz jest oddzielany od skórek przed rozpoczęciem procesu fermentacji, który przebiega w całości w stalowych tankach. Skutkuje to delikatną strukturą i przyjemnie świeżym, łatwo przyswajalnym stylem. Kto raz da się porwać urokowi zapachu malin i porzeczek, które roztacza, temu nie będą potrzebne żadne inne powody, by sięgać po nie częściej. W ustach konsekwentnie lekkie, z bajecznie żywą gracją. Stylowe i modne… jak to we Włoszech. Doskonale sprawdzi się z włoskimi przekąskami, owocami morza. Szczególnie jednak zasmakuje ze smażonym okoniem morskim czy z grillowaną barramundi.
Wino powstałe na bazie dwóch czerwonych odmian – rondo i regent. W kieliszku przyciąga głęboką barwą różu. Bukiet jest wyraźny, przynoszący na myśl czerwone owoce takie jak truskawki, poziomki czy czerwoną porzeczkę. Aromat zachęca do poznania smaku, na który składa się delikatna słodycz i orzeźwiająca kwasowość. W ustach wyczuwalne są harmonia i subtelny ale zaznaczony finisz. Dobrze schłodzone wino może stanowić znakomity, elegancki aperitif. Styl półwytrawny doskonale połączy się też z owocami i różnymi przystawkami. Rosé sprawdzi się nie tylko w ciepłe i słoneczne dni.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!