Nauka podstaw o winach z Nowego Świata bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Nowy Świat od podstaw” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć tytułów, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż po Nowym Świecie! Zaprezentujemy najważniejsze kraje, regiony i szczepy Nowego Świata. Będziemy obecni w tak odległych krainach, jak słoneczna Kalifornia, nowozelandzkie Marlborough, dzikie Limari na północy Chile i argentyńska Mendoza.
Webinar rozpocznie się w piątek, 15.05.2020 o godzinie 18:30.
Cena: 49 zł.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Marcin Zatorski.
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Nowy Świat od podstaw, który zawiera wszystkie omawiane podczas webinaru wina. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 291 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 4.05.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Nauczysz się:
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
Winnice De Martino słyną ze znakomitego wyboru siedlisk pod uprawy określonych szczepów. Odpowiedni dobór terroir dla jakości pinot noir jest szczególnie ważny. Kamienisto-gliniaste gleby doliny Limari korzystającej z wpływu Pacyfiku i Andów, spełniają swoją rolę znakomicie. Doświadczenie i pasja dają wino skrojone jak najmodniejszy garnitur. Włoski garnitur. W kieliszku ma bowiem coś z włoskiej elegancji, którą w latach trzydziestych przywieźli do Chile pierwsi przedstawiciele rodziny De Martino. Kusząca, jasna barwa pinota, jego zniewalająco owocowy zapach dojrzałych malin, wiśni i truskawek, to świeża strona tego wina. W ustach znakomity balans owocowości i lekkiej ziemistości, bez niepotrzebnie przesadnych akcentów beczkowych. Klasyk w modnym, wyważonym stylu.
Łakomym okiem łypie w stronę dobrze przyprawionego łososia i dzikiego ptactwa. Świetnie zagra z pasztetem z bażanta i kremowymi serami.
Organiczna uprawa winorośli w suchym, andyjskim klimacie na dużej wysokości; merlot to lubi! Do tego długa maceracja i kilka miesięcy w beczce wyciskają z gron wszystko co dobre. Wino ujmuje szczerością aromatów i ładną barwą fioletu. Wyczuwalne słodkie, dojrzałe śliwki i wiśnie z delikatnym akcentem przypraw korzennych. Gładkie na podniebieniu z nerwem żywej kwasowości. Dość długi finisz. Można podać do delikatnie przyrządzonych mięs, sznycli, pulpetów lub przystawek.
Zinfandel to jedna z najważniejszych odmian uprawianych w Kalifornii, do której przywędrowała z Europy na początku XIX stulecia. Z początku stosowana do produkcji prostych czerwonych i różowych win, z czasem zyskiwała popularność aż stała się jedną z ikonicznych odmian i wizytówką amerykańskiego winiarstwa. Suknia ciemno-rubinowej barwy, która kryje w sobie intensywne aromaty czereśni i śliwek podkręconych nieco pikantną nutą słodkich przypraw. Usta średniej budowy, z nienachalną taniną i gładką teksturą. Z jedzeniem można łączyć na wiele sposobów. Od steka, po aromatyczną kuchnię indyjską.
Różowe sauvignon blanc? W Nowej Zelandii, kraju śmiałych innowacji to jest możliwe! Wino Hole in the Water Blush, czyli „zarumienione”, powstało przez kupaż z niewielką ilością pinot noir. Piękna suknia w bladym odcieniu owocu granatu i klasycznie intensywny, rześki aromat owoców tropikalnych z niuansem truskawki w tle. Na podniebieniu soczyste, pełne i kwasowe. Warto spróbować do świeżych owoców morza, lub samo dla czystej przyjemności.
Sauvignon blanc pochodzące z owoców winorośli uprawianych w dolinie Wairau w regionie Malborough. Fermentacja zachodzi w niskiej temperaturze, aby zachować owocowy charakter wina. Dodatkowo dochodzi do krótkiego starzenia nad osadem z drożdży. Efekt to jasna barwa i intensywne zapachy owoców tropikalnych. W ustach koncentracja smaku i dobrze zaznaczony finisz. Doskonale pasuje do owoców morza lub jako aperitif.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!