Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Nauka podstaw o winach z Polski bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Wybrane z Polski” i naszym webinarium jest to możliwe. Wybraliśmy 4 wina, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie polskiego winiarstwa podczas degustacji w domowym zaciszu.
Nauka podstaw o winach z Polski bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Wybrane z Polski” i naszym webinarium jest to możliwe. Wybraliśmy cztery wina, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie polskiego winiarstwa podczas degustacji w domowym zaciszu.
Zapraszamy na wirtualne spotkanie z polskim winem. Podczas webinarium opowiemy m.in. o tym, jak wyglądały początki winiarstwa w naszym kraju, jakich odmian używa się współcześnie do produkcji wina w Polsce i na czym polegają różnice między tzw. odmianami szlachetnymi, a hybrydami. Dzięki naszemu kursowi, dowiesz się również jak wygląda w praktyce prowadzenie winnicy i produkcja wina.
Webinarium rozpocznie się w piątek, 18.02.2022 o godzinie 18:30.
Cena: 49 zł.
Czas trwania: 1,5 godziny. Prowadzący: Jan WitkowskiDo webinarium przygotowaliśmy zestaw Wybrane z Polski, który zawiera wszystkie omawiane podczas spotkania wina. Zapraszamy do zamawiania tych czterech butelek z 10% rabatem, tj. w cenie 334zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 15.02.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
O seyval blanc mówi się, że jest to odmiana, która bardzo dobrze nadaje się do produkcji win musujących, także metodą pradawną. W tym przypadku jest to bardzo przystępne i lekkie wino, o niskiej zawartości alkoholu. Jak na wino tej kategorii – całkiem klarowne, z dominującymi w nosie aromatami dojrzałych cytrusów, brzoskwiń i nektarynki. Smak rozpoczyna się słodyczą, którą łagodzi i zastępuje solidna kwasowość. Musowanie zrównoważone i przyjemne. Jak wszystkie wina musujące wymaga schłodzenia, a wówczas będzie to idealna propozycja do beztroskiego spożywania bez jedzenia o każdej porze dnia i nocy.
Czas Na to obsypany nagrodami (w tym międzynarodową Mundus Vini) kupaż solarisa i heliosa. Obie odmiany zostały zebrane na początku października, a po wyciśnięciu powędrowały do 3-letnich beczek z francuskiego dębu z lasu Allier na okres 4 miesięcy, w których wino przeszło niekompletną konwersję jabłkowo-mlekową. Dzięki temu smak wina się zaokrąglił, a nuty pochodzące z beczki świetnie zintegrowały się tworząc wielowarstwowy i intensywny bukiet. Odnajdziemy w nim aromaty ananasa, gruszki i moreli, z akcentem kwiatowym w tle. Pełne i krągłe w ustach, z czystym, długim i waniliowym finiszem. Autorką tego wina jest Kobieta-Winiarz, Irmina Szpak, która uważa, że wino to doskonale zaprezentuje się w towarzystwie kaczki, schabowego i rozmaitych potraw na bazie ryb.
Długi okres wegetacji w Zielonej Górze i okolicach pozwala z powodzeniem uprawiać odmiany szlachetne, a tradycje uprawy pinot noir w tym największym i jednym z najstarszych regionów winiarskich w Polsce sięgają kilku stuleci wstecz. Owoce, z których wyprodukowano to wino pochodzą z 18-letniej winnicy usytuowanej na południowym zboczu, w bezpośredniej bliskości Odry oraz jej dopływu. Wino powstało w liczbie 1000 butelek zaledwie, a przy jego produkcji niemal w ogóle nie użyto siarki. Po fermentacji w stali nierdzewnej, wino dojrzewało przez 9 miesięcy w używanych beczkach z amerykańskiego dębu. Całość jest niezwykle delikatna i dobrze zbalansowana. W kieliszku, suknia przybiera jasną, rubinową barwę, otwierając wino zapachem truskawek, poziomek i wiśni. W ustach lekkie, lecz jednocześnie wielowymiarowe i spójne. W palecie pojawiają się dobrze wkomponowane aromaty beczki spod znaku kawy i mlecznej czekolady. Delikatna kwasowość podkreśla owocowy charakter i przygotowuje usta na kolejny łyk. Wino z rocznika 2019 zdobyło srebrny medal na VIII Konkursie Polskich Win w Jaśle i tytuł czempiona na Festiwalu Otwartych Winnic i Piwnic w Zielonej Górze. Schłodzone do temperatury 16-18 stopni będzie doskonale pasować do kaczki, gęsiny i pierogów z kapustą i grzybami.
Pierwszy czerwony tytuł z Winnicy Turnau bazuje na dwóch odmianach dobrze przystosowanych do chłodnego klimatu – rondo i regent. Dały one wino o głębokiej, ciemnej barwie z fioletowym odcieniem. Bukiet jest średnio intensywny, wyraźnie owocowy. Wyczuwalne są wiśnie, maliny i delikatne zapachy czekolady czy papryki. W smaku wino jest aksamitne, o dobrze zaznaczonych taninach i długim finiszu. Udało się otrzymać harmonię z elegancko wkomponowanym alkoholem i dobrą budowę. Wino będzie smakować najlepiej w temperaturze 16-18 stopni. Polecane szczególnie do potraw na bazie ciemnych sosów, mięs i grillowanych warzyw.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!