Weekendowa dwunastka to dwanaście wyselekcjonowanych win. Doskonałe opinie klientów oraz znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu sześć win białych, cztery czerwone oraz dwa różowe. Jak na półsłodkie wina przystało, świetnie komponować się będą ze słodkościami. Prosecco oraz cava fantastycznie sprawdzą się podczas wznoszenia toastów w towarzystwie bliskich. Taka dwunastka zapewni fantastyczne doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czy może być coś lepszego?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Rześkie i lekkie wino codzienne z lokalnych odmian Langwedocji. Winnice korzystają z mikroklimatu nieodległej laguny przybrzeżnej Etang de Thau i dobrego nasłonecznienia, jak to na południu. Przyjemna, jasnosłomkowa barwa i rześkie aromaty owoców cytrusowych. W ustach bardzo świeże, z cytrynowym posmakiem. Orzeźwiające wino na każdą okazję, wystarczy schłodzić, potem tylko odkręcić nakrętkę.
Cava może byc wytwarzana na terenie całej Hiszpanii. W tym przypadku pochodzi ze słonecznej Walencji, gdzie duża amplituda temperatur między dniem, a nocą zapewnia winu odpowiednią kwasowość. Kupaż 90 % macabeo i 10 % chardonnay. Suknia połyskliwa, z zielonkawymi refleksami. Orzeźwiający charakter zapewniają delikatne bąbelki i intensywne nuty cytrusów, owoców pestkowych. W nosie świeże, czyste. Idealny towarzysz przystawek, ryb czy sushi.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Bardzo pijalne, delikatne wino z Toskanii. Bazuje na sangiovese, kluczowej odmianie regionu. Dojrzewanie przebiegało głównie w kadziach stalowych, a także po części w dużych, używanych beczkach przez trzy miesiące. W kieliszku aromaty owocowe z silnym akcentem wiśniowym. Jest lekkie i łagodne w smaku, więc można podać je do wędlin, salami, czy szynki, najlepiej nawiniętej na paluszki crostini, albo innych przekąsek w południowoeuropejskim stylu.
Nuragus di Cagliari to maleńka apelacja licząca zaledwie nieco ponad 150 ha winnic zlokalizowanych w okolicach miasta Cagliari. Grona odmiany Nuragus dojrzewały na gliniasto-wapiennym terroir górzystego krajobrazu Sardynii. Oko cieszy delikatna, żółta barwa z zielonkawymi refleksami. Intensywny bukiet ukazuje aromaty brzoskwiń, gruszek, nektarynek i grejpfruta w kwiatowo-roślinnym anturażu. W ustach delikatne i eleganckie z zaznaczoną przyjemną, żywą kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 10-12 st. w towarzystwie skorupiaków, ryb i rozmaitych przystawek.
Miłe, lekko słodkie wino z południa Francji. Delikatna i jasna barwa. Wyraźny, czysty aromat dojrzałych owoców i kwiatów. Przyjemne nuty ananasa i pigwy. W ataku łagodne słodyczą, ożywione kwasowością na finiszu. W sumie harmonijne i kompletne. Dobry pomysł na odpowiednio schłodzony aperitif lub we francuskim stylu dodatek do pasztetów, a w międzynarodowym do owocowych deserów.
Grona wzrastają kilka kilometrów od miasta Marmande w apelacji Côtes du Marmandais. Do produkcji wina wykorzystano klasyczne szczepy bordoskie: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. W kieliszku wino błyszczy kolorem rubinu z fioletowymi refleksami. W nosie dominują nuty czerwonych owoców. Usta gładkie, jedwabiste z dobrą struktura i solidnym finiszem.
Bardzo ciekawe różowe wino, które powstało z rdzennych odmian południowego zachodu Francji. Jego podstawę stanowią tannat i pinenc, z niewielkim dodatkiem cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z tych części winnic, które mają północną lub zachodnią ekspozycję, co pozwala na zachowanie świeżości i aromatycznej ekspresji, niezbędnej przy produkcji jakościowych win różowych. Fermentacja zachodzi powolnie w stalowych zbiornikach w bardzo niskiej temperaturze 10-12 st. zapewniając tym samym bardzo dużą dawkę świeżości. Suknia różowej barwy z błękitnymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonej i czarnej porzeczki, malin i borówek. W ustach zaskakuje siłą swojej struktury będąc jednocześnie bardzo soczyste i aromatyczne. Czysty, długi i konsekwentny finisz. Makaron z krewetkami, grillowane warzywa i ceviche z łososia to niektóre z rekomendowanych połączeń kulinarnych.
Słodka wersja „jagody kosa”. Do produkcji tego wina użyto 3 odmian winogron: garganegi, chardonnay oraz pinot bianco, dorastających na wulkanicznej glebie. Po fermentacji, gotowe wina łączy się ze sobą i pozostawia w stalowych tankach na okres dwóch miesięcy. W kieliszku błyszcząca, bladozłota barwa z zielonymi odcieniami. W bukiecie wyczuwalne są białe kwiaty, morele, a także akcenty mineralne przywodzące na myśl mokry kamień. W ustach bardzo delikatne i świeże. Uwodzi słodyczą i subtelną, landrynkową końcówką. Z powodzeniem można łączyć z ciastem drożdżowym na słodko, sałatką owocową, ale równie dobrze można się nim cieszyć bez towarzystwa posiłku. Serwować w temperaturze 8-10 st. C.
Prosecco to wino, którego przedstawiać nie trzeba. Ma być lekko, przyjemnie i owocowo. To od producenta Ca del Sette nie zawodzi. Jasnożółty kolor z zielonkawymi refleksami, intensywne bąbelki, a w nosie nuty kwiatów, cytrusów i brzoskwini. Świetne na aperitif, ale i w towarzystwie lekkich przystawek lub owoców morza.
Niemcy to nie tylko wspaniałe wina białe, ale i smaczne wina różowe. To w interpretacji Tiny Pfaffmann, właścicielki winnicy w niemieckim Palatynacie, stanowi prawdziwą bombę aromatów. W nosie cytrusy, czerwone owoce, takie jak poziomki i maliny. W ustach orzeźwiające, krągłe, z gładkim finiszem i wyczuwalnym cukrem resztkowym. Świetnie sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, steka z tuńczyka czy łososia.
Solidne wino iberyjskie stojące w dobrej równowadze między owocowym, a beczkowym charakterem aromatów. Dwanaście miesięcy leżakowało w beczkach dębowych. Ma dość ciężki, wyraźny aromat ciemnych owoców i przypraw korzennych. Rozpoznawalne są śliwki i czereśnie, laska cynamonu, przychodzi też na myśl bożonarodzeniowy kompot z suszu. W ustach jest krągłe i soczyste, nie za ciężkie, na podniebieniu wręcz pieszczotliwe. Może dlatego, że ma wygładzony i dobrze schowany garbnik. W końcówce powraca placek ze śliwkami. Samodzielne i kompletne.