Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Dla Austriaków rześki i zdrowo wytrawny veltliner to klasyka, bierzmy z nich przykład! Wyraźnie pieprzny w zapachu, powściągliwie chłodny, kamienisty, z echem ziołowej aury. Po chwili lekkiego ogrzania świeży melon i zielone jabłko. W ustach bardzo rześki, wyczuwalnie kwasowy. W końcówce przyprawowy, zgodny z pierwszym aromatem. Niesamowicie pobudza apetyt, zatem dobry na aperitif, byle nie za długo czekać na jedzenie! Odnajdzie się też zapewne w towarzystwie wegetariańskich przekąsek, grzanek, oliwek, awokado, może nawet chudych rybek, zaryzykujmy: nawet śledzika!