Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Chablis mineralnie czyste i świeże, treściwe, oprócz orzeźwienia przynosi też apetyczne, cytrusowe nuty aromatów. Ręcznie zbierane winogrona pochodzą ze starannej, ekologicznej uprawy. Selekcja siedlisk o dobrej ekspozycji i złożonej geologii oparta jest o wieloletnie doświadczenia winiarni William Fevre w regionie Chablis. W kieliszku jasna, przejrzysta i błyszcząca suknia. W bukiecie pojawiają się białe kwiaty i owoce, wyraźnie jabłko, polska brzoskwinia. Na podniebieniu gładkie i rześkie jak bryza morska, w finale zaokrąglone owocem. Do szlachetnej kuchni morza i wiosennych warzyw.
Namiętni przeciwnicy chardonnay zwykli mawiać o tym szczepie: ABC - anything but chardonnay! Nie jestem aż tak wrogi, ale przyznam, że potężnie zbudowane „beczkowce” w stylu kalifornijskim raczej omijam. Ale trudno mi sobie wyobrazić poczciwy żywot winopija bez burgunda, w którym chardonnay upaja delikatnością i powabem muślinu. W apelacji Chablis William Fevre należy do czołówki, więc nie będę szukał słów dla jego geniuszu. Butelka z jego średniej półki epatuje świeżością i czystym, powabnym minerałem. Suknia jasna, mieniąca się. Bukiet szlachetnie owocowy i kwiatowy, z dominującym jabłkiem. I to, co lubię najbardziej: prosi, by się go napić! Marek Kondrat
Wyjątkowo smaczne
jeszcze nie wypiłem
Świetne. 9 gwliazdek
Świetne. 9 gwliazdek
9*
Pyszne, pelne chablis za rozsadna cene