Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Nauka podstaw wiedzy winiarskiej bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Wina od podstaw” i naszym darmowym Minikursem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć tytułów, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Startujemy z zyskującym coraz większą popularność różem, tutaj w wydaniu włoskim i z bąbelkami. Następnie napełniamy kieliszki chardonnay z gorącego Alicante w Hiszpanii, aby po chwili powrócić na Półwysep Apeniński dla wyjątkowej czerwieni z Bardolino. Poszerzyć perspektywę pozwolą nam dwa wina z Nowego Świata: bestsellerowe sauvignon blanc z Nowej Zelandii i dojrzewany w beczce argentyński cabernet z domieszką malbeka. Domową degustację wieńczy cieszące się ogromną popularnością wino półsłodkie z południowej Francji. W sumie mamy tutaj sześć butelek: jedno różowe, trzy białe i dwa czerwone. Przyjemnej nauki!
Masz już zestaw w domu? Obejrzyj w piątek, 27.03 o godz. 15:00 darmową transmisję live Minikursu podstawowej wiedzy o winie.
W około 1,5 godziny dowiesz się z niej:
a. Czym jest wino.
b. Jak można je klasyfikować.
c. Jak powstają różne rodzaje win – białe, czerwone, wytrawne, słodkie i musujące.
Nauczysz się:
a. Profesjonalnej degustacji.
b. Rozpoznawania win beczkowanych.
c. Rozróżniania klasycznych win białych (chardonnay od sauvignon blanc).
Zamów i opłać zestaw do środy 25.03 do godziny 14:00, żeby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, nagranie będzie później dostępne online.
Bardolino to urocza miejscowość nad jeziorem Garda i jednocześnie nazwa apelacji znanej z produkcji lekkich czerwonych i różowych win. To wino powstało z połączenia dwóch tamtejszych odmian winorośli – corviny (80%) oraz rondinelli (20%). Winifikacja w stalowych tankach, bez użycia beczki. Suknia barwy blado-rubinowej zwiastuje subtelne doznania. W nosie wyczuwalne są czerwone i leśne owoce: wiśnie, śliwki, jeżyny i aronie. W ustach bardzo soczyste, młodzieńcze, lekko pieprzne i z delikatną goryczką. Wino, które pasuje do wszystkiego. Można podawać z makaronami, pizzą, risotto z grzybami, jak również z daniami na bazie tak białego, jak i czerwonego mięsa. Podawać w temperaturze 14-16 st.
Niesamowita, lukrowana kolorystyka butelki z daleka przykuwa uwagę. Oryginalny pomysł renomowanego producenta prosecco na propozycję różowego spumante, opartego o francuskie odmiany winorośli. Lśniąca suknia o delikatnym zabarwieniu rosé, z dość trwałymi bąbelkami. Przyjemne aromaty wiśni i cytrusów uzupełniają kwiatowe i roślinne, ze świeżą nutką mięty i tymianku. Na języku gładkie i orzeźwiające na tyle by być dobrym aperitifem, lub dodatkiem do niejednej przekąski.
Z dalekiego Tupungato w prowincji Mendoza, szlachetny cabernet z odrobiną malbeca. Leżakowały osobno w beczkach dębowych przez ponad 10 miesięcy. Duża koncentracja barwy, ciemnogranatowej, purpurowej, przy tym obfite, gęste łzy. Intensywny nos uwalnia kuszące zapachy: dojrzałe owoce aronii i czarnej porzeczki oraz silne akcenty beczkowe: kawy, kakao i tytoniu cygarowego. W ustach wygładzone, ale wyraźne garbniki i żywa owocowość. Trwały, atrakcyjny posmak powideł i suszonej mięty. Wino godne celebracji!
Muscaty z południa Francji to znakomite wina słodkie, a te z okolic Frontignan cieszą się chyba zasłużenie największą sławą! Chorus urzeka bogatym i silnym aromatem, wzorcowym dla odmiany muscat. Obecne są w nim zapachy miodu lipowego, kwiatów, ziół oraz dojrzałych cytrusów czy nawet skórki pomarańczowej. Zmysłowa przyjemność z samego wąchania! Na podniebieniu zaś wino jest dość zrównoważone: gładkie, świeże przy wrażeniu gęstej słodyczy.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough - regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Wino, które nie tylko z nazwy stanowi esencję filozofii małej, rodzinnej bodegi Casa Balaguer . Jest to pierwsze wino winnicy z danego rocznika, które trafia do sprzedaży. O jego wyjątkowości stanowi właściwie wszystko. Począwszy od siedliska, które ulega wpływom sąsiadujących nieopodal, w miasteczku Villena, upraw czarnej soli. Selekcja winogron jest dwukrotna. Fermentacja przebiega w pięciuset litrowych otwartych beczkach z francuskiego dębu a przez dalsze 60 dni wino dojrzewa w zamkniętych beczkach. W celu zwiększenia jego złożoności bodega stosuje technikę mieszania wina nad osadem. Suknia prezentuje się złociście, z zielonkawymi refleksami. W eleganckim nosie przemyca bogactwo cytrusów, kwiatów, delikatnego muśnięcia wanilii i... kopru. Rześka kwasowość, a przy tym doskonale określona, zwarta struktura, robią wrażenie bardzo przemyślanego, śródziemnomorskiego charakteru tego chardonnay. To przykład chardonnay, którym można się cieszyć zarówno latem, jak i zimą. Całości dopełnia charakterystyczna słoność, która spina klamrą wysiłki małżeństwa właścicieli (Marty i Andresa), aby w winie oddać esencję terroir.