Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Nauka podstaw o winach toskańskich bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Wina Toskanii” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć tytułów, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Rozpoczynamy od znanej każdemu bieli Vernaccia di San Gimignano, następnie winifikowane na biało sangiovese z południa Toskanii, róż z okolic apelacji Chianti Rufina, klasyka Toskanii w postaci Rosso di Montalcino, owocowe Morellino di Scansano, a na koniec najbardziej znane wino Toskanii Chianti Classico.
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na webinar o winach toskańskich w piątek, 6.11 o godz. 18:30.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 2.11.2020 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Klasowe, pełne elegancji i zmysłowości chianti. Na powitanie, intensywnie rubinowa barwa. Dużej dawki wrażeń dostarcza zgrabnie utkana nuta zapachowa. Użycie dwuletnich beczek francuskich do starzenia przez okres 12 miesięcy nadało winu harmonii i głębi. Bukiet delikatnie „seforowy“ doskonale harmonizuje z wiśniami, leśnymi owocami i dotknięciem ziół, które wino zawdzięcza niewielkiemu, acz wyczuwalnemu udziałowi merlota. W ustach frajdę dają słodkie w wyrazie taniny wsparte krągłością przeprowadzonej z dużym wyczuciem fermentacji malolaktycznej i beczkowym niuansem kokosa. W finiszu pojawia się pieprzny akcent, któremu towarzyszy przyjemnie żywa, owocowa nuta. Świetnie spasuje z wątróbkami drobiowymi, makaronem bolognese, tradycyjnymi daniami z grilla i dobrze przyprawioną dziczyzną.
Wyjątkowe i nietuzinkowe wino, które wyprodukowane zostało w liczbie 2000 butelek zaledwie. Powstało na bazie winifikowanego na biało sangiovese z niewielkim dodatkiem vermentino pochodzących z gliniastego podłoża południowej Toskanii. Słomkowa suknia, z wyraźnymi zielonymi refleksami, w najmniejszym stopniu nie zdradza ciemnych gron sangiovese użytych do produkcji. W nosie dominują intensywne aromaty kwiatów oraz białych i – jak w przypadku win czerwonych – ciemnych owoców. W ustach zaskakująco pełne, kremowe i świeże. Producent rekomenduje to wino w połączeniu z owocami morza, drobiem, a nawet wieprzowiną.
Toskańska legenda, jedyne białe wino w regionie, wyróżnione najwyższą kategorią apelacji włoskiej. Natchnienie renesansowych poetów i artystów, do dziś przenika ducha magicznie pięknego miasteczka San Gimignano. Lokalna vernaccia, to wino pełne i treściwe. Dość gęste w kieliszku, rzuca złote refleksy. Ma mocne aromaty korzenne i owocowe. Jest gładkie i harmonijne w smaku. Dobrze pasuje do ryb smażonych i grillowanych.
Propozycja ciekawego wina od uznanego producenta chianti. Cieplejszy i wilgotniejszy, niż w centralnej części Toskanii klimat wzgórz Maremmy, daje szanse na wino o odmiennej nieco charakterystyce. Morellino (bo tak określa się tu sangiovese z niewielkiej miejscowości Scansano), to ciekawa propozycja dla osób poszukujących mniejszej kwasowości i miękkich tanin. Wyraźnie wyczuwalna w ustach owocowość spod znaku wiśni, jagód i śliwek podparta jest przyjemnie kwietnym i przyprawowym nosem. Pozycja warta uwagi dla każdego, kto fascynuje się różnorodnością stylów, jakie włosi potrafią uzyskać z sangiovese. Zyskuje po napowietrzeniu w karafce.
Na talerzu powinny się znaleźć dojrzałe sery typu pecorino, bergader, parmezan, czy gorgonzola. Z dań mięsnych polecamy dziczyznę w towarzystwie rozmarynu, bazylii i tymianku.
Znakomite różowe wino, które powstało w 100% z ekologicznych owoców odmiany sangiovese dorastających na malowniczych, toskańskich zboczach o południowej ekspozycji. Po wyciśnięciu, moszcz przeszedł 4-5 godzinną macerację, a następnie niespieszną fermentację w temperaturze 19 stopni. Suknia jest przyjemnej, różowej barwy, która odsłania intensywne aromaty truskawek, poziomek, fiołków i róży. W ustach świeże, dobrze zbalansowane, z lekkim muśnięciem słodyczy. Finisz czysty i długi, z delikatną goryczką. Producent rekomenduje podawanie do sushi, owoców morza i pasty z cukinią.
Młodsza i lżejsza wersja najpotężniejszego wina toskańskiego z okolic miasteczka Montalcino. Pojawia się na rynku już od pierwszego września następnego roku po zbiorach. Grona sangiovese pochodzą z tych samych winnic co dla wielkiego brunello, ale z młodszych krzewów. Trunek dojrzewał około roku w beczkach dębowych różnej wielkości i wieku. Oferuje miłe aromaty owocowe ze słodką wiśnią na pierwszym planie i korzennymi niuansami w tle. Ciepłe i miękkie w dotyku, z nieagresywną, dobrze zintegrowaną taniną. Rosso jest dopracowanym i kulturalnym winem z owocową żywiołowością, które pasuje do średniej budowy dań włoskich na bazie drobiu, z makaronem bądź ryżem.