Zestaw zawiera dwanaście wyselekcjonowanych win. Wysoka ocena klientów i znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu sześć win białych i sześć czerwonych. Wina półsłodkie idealnie komponować się będą ze słodkościami. Cava i Lambrusco doskonale sprawdzą się podczas wznoszenia toastów w gronie najbliższych. Taka dwunastka zapewni zmysłowe doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czego chcieć więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.
Rześkie i lekkie wino codzienne z lokalnych odmian Langwedocji. Winnice korzystają z mikroklimatu nieodległej laguny przybrzeżnej Etang de Thau i dobrego nasłonecznienia, jak to na południu. Przyjemna, jasnosłomkowa barwa i rześkie aromaty owoców cytrusowych. W ustach bardzo świeże, z cytrynowym posmakiem. Orzeźwiające wino na każdą okazję, wystarczy schłodzić, potem tylko odkręcić nakrętkę.
Klasyczne orzeźwienie z krainy „zielonych win” leżącej na północy Portugalii. Vilacetinho ma 30 hektarów winnic dobrze usytuowanych na wzgórzach z południową ekspozycją, na granitowym podłożu. Mieszanka lokalnych odmian, z rześką arinto na czele, dobrze sprawdza się w chłodnym, atlantyckim klimacie. Wino ma jasną, przejrzystą barwę i drobne pęcherzyki gazu, podkreślające młodzieńczą świeżość. Delikatne aromaty kwitnącego sadu i cytrusów uzupełnia wyraziste orzeźwienie w smaku. Na języku jest lekkie, żywe i smaczne. Pije się miło i niepostrzeżenie. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Klasyczne grona "chilijskiego" carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Słodka wersja „jagody kosa”. Do produkcji tego wina użyto 3 odmian winogron: garganegi, chardonnay oraz pinot bianco, dorastających na wulkanicznej glebie. Po fermentacji, gotowe wina łączy się ze sobą i pozostawia w stalowych tankach na okres dwóch miesięcy. W kieliszku błyszcząca, bladozłota barwa z zielonymi odcieniami. W bukiecie wyczuwalne są białe kwiaty, morele, a także akcenty mineralne przywodzące na myśl mokry kamień. W ustach bardzo delikatne i świeże. Uwodzi słodyczą i subtelną, landrynkową końcówką. Z powodzeniem można łączyć z ciastem drożdżowym na słodko, sałatką owocową, ale równie dobrze można się nim cieszyć bez towarzystwa posiłku. Serwować w temperaturze 8-10 st. C.
Wierni pragnieniu promowania rdzennych odmian południowego zachodu Francji, poprzez swój kupaż Planete Cépages, winiarze z Plaimont pozwalają odkryć nam uniwersum autentycznych szczepów tego wyjątkowego regionu. Pod wpływem Oceanu Atlantyckiego na zachodzie i Pirenejów na południu, specyficzny mikroklimat Gaskonii decyduje o świeżości i aromatycznym charakterze tamtejszych win. Colombard wyraża tu całą swoją aromatyczną świeżość, natomiast później dojrzewający petit manseng, wnosi złożoność i delikatność. Wino jest jasnej słomkowej barwy, o bardzo intensywnym i orzeźwiającym charakterze. W nosie wyczuwalne są aromaty polnych kwiatów, brzoskwini, ananasa i liczi. W ustach otwiera się słodyczą by za chwilę dojść do równowagi prowadząc do kwasowego i orzeźwiającego finiszu. Świetne wino do kuchni egzotycznej i azjatyckiej.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Niepoważne wino na poważnie, potraktowane pieczołowicie jak produkcja szampana. W końcu to tytułowe wino z miejscowości Sorbara, którą reprezentują ambitni producenci lambrusco z lokalnej spółdzielni. Apetyczny aromat jagód i leśnych owoców z niuansami kwiatowymi. Bardzo świeże i gładkie na podniebieniu, bąbelki przydają żywości, nie przeszkadzają. Czuje się ich dobrą integrację z tkanką wina. W finale eleganckie nuty wiśniowe.
Alentejo, skąd pochodzi to wino, to dla odrodzenia się portugalskiego winiarstwa, który dokonał się na przestrzeni ostatnich kilku dekad, miejsce kluczowe. W tym przypadku jest to typowy dla tego regionu kupaż aragonez (tempranillo), trincadeira, morelo i alfrocheiro. Adega do Monte przedstawia wszystko to, czego oczekujemy od prostego, codziennego wina. Jest mnóstwo owocu w postaci truskawek, poziomek i malin, trochę ciała, trochę tanin i sporo mocy. To wszystko składa się na bardzo przystępne i uniwersalne wino, o znakomitej relacji cena-jakość, z której zresztą Alentejo słynie. Nie potrzebuje posiłku aby się nim cieszyć, ale z powodzeniem można łączyć z potrawami na bazie cielęciny czy pieczonego kurczaka. Warto podawać w temperaturze 16-18 stopni.
Portugalska Estremadura to obszar rozciągający się od Lizbony na północ w kierunku Coimbry. Łagodny pejzaż płaskiego wybrzeża od wieków usiany był winnicami. Przeważają tu odmiany lokalne, dające nieskomplikowane wina regionalne. Purpurowa barwa, dość intensywna. Delikatny aromat czerwonych owoców uzupełniają akcenty korzenne. Na podniebieniu lekkie i żwawe, łagodne w smaku, ściągające w końcówce. Do codziennych posiłków, jak makaron z mięsem.