Święta – czas kiedy nasze stoły wprost uginają się od słodkości. Idealnym podkreśleniem smaku deserów będzie zestaw składający się z trzech słodkich win oraz książki „Winne osobliwości”, w której historie o owych winach znajdziemy. Każde z win otrzymało od autorki po jednym „naj”:
Odpowiedź na pytanie, co kryje się pod każdym z tytułów znajdziecie w książce, której lekturę polecamy w trakcie degustacji! W 100 pełnych humoru, anegdot, ekscentrycznych winiarzy i rekordowych win opowieściach, autorzy dzielą się z czytelnikami fachową wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Zebrane przez nich historie zaskoczą nawet największych koneserów. Małgorzata Sułek i Michał Bardel łączą siły i razem wyruszają w wyprawę dookoła świata wina.
Cena zestawu po rabacie uwzględnia wartość książki i trzech win.
Najdroższe wino świata, największy winiarski oszust, najseksowniejsza winiarnia, najpiękniejszy szlak winny… i wiele więcej najniezwyklejszych faktów o świecie wina.
Małgorzata Sułek i Michał Bardel łączą siły i razem wyruszają w podróż dookoła świata wina. W poszukiwaniu najniezwyklejszych, najbardziej ekstremalnych i najdziwniejszych faktów i ciekawostek o wszystkim, co związane z winem, przemierzają glob od Tybetu, przez Mołdawię, Lichtenstein i Maroko, aż po najdalej na południe wysunięte winnice Patagonii. Nie omijając oczywiście po drodze znanych wszystkim miłośnikom wina Szampanii, Toskanii czy Bordeaux.
Na łamach Winnych osobliwości każdy może zaznajomić się z rezultatem ich śledztwa. W 100 pełnych humoru, anegdot, ekscentrycznych winiarzy i rekordowych win opowieściach dzielą się z czytelnikami fachową wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Zebrane przez nich historie zaskoczą nawet największych koneserów.
https://www.youtube.com/watch?v=aUIwtFGleFI
Format: 21,5 cm x 16,1 cm
Strony: 240
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2021
Wino o niemal nieograniczonym potencjale rozwoju. Roztacza unikalny aromat gorzkiej czekolady, suszonych fig, śliwek, rodzynek, lukrecji, czarnych oliwek i słodkich przypraw. W ustach gęste i balsamiczne. Przy 380-ciu gramach cukru, pozostawia nadspodziewanie duży poziom odświeżającej kwasowości. Egzotyczne i eleganckie. Jak na swój wiek, jeszcze młode. Przy dobieraniu do potraw nie sposób nie odwołać się do czekolady, czy serów z niebieską pleśnią.
Szlachetne, pełne i słodkie wino z odmiany gewurztraminer, której grona pochodzą z idealnego dla wina, kamiennego, ilasto-wapiennego podłoża wzgórza Kugelberg w malowniczej, otoczonej winnicami miejscowości Rorschrwihr. Wino przyjmuje w kieliszku barwę bladego złota, z wyraźnymi łzami na ściankach. Nos intensywny, kwiatowy z dominacją nut kwitnącej róży i liczi. W tle pojawiają się aromaty dojrzałego banana i cynamonu. W ustach atakuje słodyczą z siłą 48 gramów nieprzefermentowanego cukru w litrze by za chwilę pokazać swoje świeże oblicze z migdałową końcówką. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 10 stopni jako dodatek do tarty ze śliwkami lub alzackiego sera Munster.
Vinsanto w języku włoskim oznacza święte wino, jednak etymologia tego słowa do dziś stanowi zagadkę. Jedna z hipotez mówi o cudownym działaniu w czasie epidemii dżumy, inna zaś o greckim pochodzeniu (Xantos). Pewne jest natomiast miejsce w światowym panteonie win słodkich. W tym przypadku, wino powstało na bazie malvasii i trebbiano, których owoce poddaje się 3-miesięcznemu suszeniu. Po wyciśnięciu, otrzymany moszcz wędruje na przynajmniej 4 lata do małych beczek o pojemności 75-100 litrów. Suknia bardzo gęsta, o bursztynowo-złotej barwie. W nosie dominują aromaty miodu, orzechów i pomarańczowej skórki. W ustach potężna dawka słodyczy łagodzona jest przez wciąż żywą kwasowość. W Toskanii, Vinsanto jest winem na powitanie, często podawane jest gościom między posiłkami, a także stanowi wykwintny dodatek do ciast i niebieskich serów