Zestaw składa się z książki „Winne Osobliwości” oraz jej trzech czerwonych bohaterów. Każde z win otrzymało od autorki po jednym „naj”:
Odpowiedź na pytanie, co kryje się pod każdym z tytułów znajdziecie w książce, której lekturę polecamy w trakcie degustacji! W 100 pełnych humoru, anegdot, ekscentrycznych winiarzy i rekordowych win opowieściach, autorzy dzielą się z czytelnikami fachową wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Zebrane przez nich historie zaskoczą nawet największych koneserów. Małgorzata Sułek i Michał Bardel łączą siły i razem wyruszają w wyprawę dookoła świata wina.
Zestaw Winne Osobliwości na czerwono, to z kolei podróż z owocowej Burgundii, przez ekspresyjną Apulię, aż do stylowej Południowej Francji.
Cena zestawu po rabacie uwzględnia wartość książki i trzech win.
Najdroższe wino świata, największy winiarski oszust, najseksowniejsza winiarnia, najpiękniejszy szlak winny… i wiele więcej najniezwyklejszych faktów o świecie wina.
Małgorzata Sułek i Michał Bardel łączą siły i razem wyruszają w podróż dookoła świata wina. W poszukiwaniu najniezwyklejszych, najbardziej ekstremalnych i najdziwniejszych faktów i ciekawostek o wszystkim, co związane z winem, przemierzają glob od Tybetu, przez Mołdawię, Lichtenstein i Maroko, aż po najdalej na południe wysunięte winnice Patagonii. Nie omijając oczywiście po drodze znanych wszystkim miłośnikom wina Szampanii, Toskanii czy Bordeaux.
Na łamach Winnych osobliwości każdy może zaznajomić się z rezultatem ich śledztwa. W 100 pełnych humoru, anegdot, ekscentrycznych winiarzy i rekordowych win opowieściach dzielą się z czytelnikami fachową wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Zebrane przez nich historie zaskoczą nawet największych koneserów.
https://www.youtube.com/watch?v=aUIwtFGleFI
Format: 21,5 cm x 16,1 cm
Strony: 240
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2021
Pinot noir jako niekwestionowany król czerwonych odmian Burgundii – matecznika najdroższych win Świata, jest obietnicą samą w sobie. Ta kapryśna i delikatna odmiana w sposób szczególny oddaje ekspresję terroir dlatego nie może dziwić jej popularność w regionie, w którym siedlisko stanowi najważniejszy czynnik wpływający na styl, jakość, a także na cenę wina. W wydaniu zaproponowanym przez Domaine des Vercheres przedstawia się subtelnie i powściągliwie jakby chciało stopniowo odkrywać swoją szlachetną proweniencję. Wyczuwalne są zapachy żurawiny, jeżyn i czereśni podszyte waniliowo-herbacianym sztychem pochodzącym z dużych, dębowych beczek. Schłodzone do temperatury 15-18 st. C będzie doskonale pasować do pieczonego kurczaka z lub kaczki oraz jako dodatek do sera Gruyere.
Wino z arystokratycznej posiadłości rodziny Guarini o korzeniach wśród rycerstwa średniowiecznego. Winogrona pochodzą z kilkudziesięcioletnich krzewów, co wzmaga koncentrację i esencjonalność, i tak dość bogatej i treściwej odmiany. Nazwa primitivo nawiązuje tylko do charakteru wcześnie dojrzewającej odmiany, zwłaszcza w słońcu południowej Italii. Ukazuje zdecydowany charakter i dużą ekspresję. Wśród aromatów wiśnie, żurawiny i śliwki z dużą dozą nut korzennych. W ustach pełne i rozgrzewające, dość gładkie. Do szlachetnych serów długo dojrzewających.
Wino, które reprezentuje rzemieślniczą wręcz pracę winiarzy Sud-Ouestu w trosce o pielęgnowanie endemicznych odmian i prawdziwego stylu. Oprócz najważniejszej odmiany, jaką jest tannat, do jego produkcji użyto także pinenc i cabernet sauvignon. Każda winifikowana oddzielnie z 20-25dniową maceracją na skórkach. Po konwersji jabłkowo-mlekowej, gotowy kupaż dojrzewa przez 11 miesięcy we francuskich barrique, z których trzecią część stanowią beczki nowe. Intensywny nos z czarującymi nutami czerwonych i czarnych owoców, z nutą przypraw i lukrecji. W ustach szczere, okrągłe, dość pełne, z wyraźną lecz miękką taniną. Kaczka z pieprzem i górka jagnięca to jedne z optymalnych propozycji do łączenia.