Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Cabernet cortis, jak wskazuje nazwa jest krzyżówką słynnego caberneta z Bordeaux z popularną hybrydą o nazwie solaris. Odmiana ta została wyprowadzona w 1982 roku w Niemczech i umożliwiła produkcję win w stylu Bordeaux w trudnych warunkach uprawy. Charakterystyką przypomina swojego krewnego przybierając w kieliszku ciemną, rubinową barwę. W nosie znajdziemy intensywne aromaty jeżyn, aronii, czereśni i śliwek, z wyraźnym akcentem beczkowym, w której wino spędziło 10 miesięcy. Pełne w ustach, z wyrazistą taniną wzmocnioną przez żywą kwasowość. Dobra propozycja do kuchni staropolskiej.
Świetne Wino. W nosie wyczuwalne grzyby, wanilia i suszona śliwka. W ustach dodatkowo słodycz i beczka, bardzo dobrze ułożone garbniki, jak na tak młode wino. Pije się doskonale.
Polska naprawdę nie ma się czego wstydzić na arenie międzynarodowej. Pyszny trunek: duża gęstość i owocowość, pięknie wyeksponowana beczka, wyczuwalne nuty budyniu waniliowo-wiśniowego. Polecam serdecznie
Niemożliwe do picia, wino smakuje jak podła aronia. Bardzo bardzo alkoholowe w smaku, trochę jak smak wysokoprocentowego alkoholu z owocami. Bardzo na nie! Do ceny nawet się nie odnoszę. Wielka szkoda bo takie wina psują wizerunek polskich win, a jesteśmy coraz lepsi jak fajna winnica Plochockich (np. Rege), winnica Wzgórz Trzebnickich (Pinot Noir), Kępa Wiślicka (Cuvee)