Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Polskie, szlachetne, różowe wino. Najlepszy dowód na to, że również w Polsce dajemy sobie radę z odmianami winorośli właściwej. Powstało w wyniku krótkiej maceracji trudnej odmiany pinot noir, która w regionie zielonogórskim i w bezpośredniej bliskości Odry oraz jej dopływów dojrzała w pełni dając w rezultacie wino ze sporą dawką słodyczy. W nosie znajdziemy typowe, intensywne aromaty poziomek, malin i landrynek, a w ustach bardzo dobry balans pomiędzy wyraźną słodyczą i kwasowością. Doskonale smakuje samo jako aperitif, ale łączyć można np. z pikantną kuchnią wschodu, albo pierogami na słodko. Podawać schłodzone do temperatury ok. 10 st.
Za każdym razem bardzo cieszą mnie polskie wina. Doskonałe serwowane do przystawek.
Polecam chłodne białe. Ale tylko w upalne dni..