Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Polskie, szlachetne, różowe wino. Najlepszy dowód na to, że również w Polsce dajemy sobie radę z odmianami winorośli właściwej. Powstało w wyniku krótkiej maceracji trudnej odmiany pinot noir, która w regionie zielonogórskim i w bezpośredniej bliskości Odry oraz jej dopływów dojrzała w pełni dając w rezultacie wino ze sporą dawką słodyczy. W nosie znajdziemy typowe, intensywne aromaty poziomek, malin i landrynek, a w ustach bardzo dobry balans pomiędzy wyraźną słodyczą i kwasowością. Doskonale smakuje samo jako aperitif, ale łączyć można np. z pikantną kuchnią wschodu, albo pierogami na słodko. Podawać schłodzone do temperatury ok. 10 st.