Przepraszamy, produkt Winnica Stara Winna Góra Saphira 2017 został wycofany i nie będzie dostępny w naszej ofercie.
Zobacz inne produkty w kategorii Wino białe polskie.
Białe wino zazwyczaj wytwarza się z jasnych odmian winogron, ale nie zawsze. Do produkcji białego wina możemy wykorzystać także czerwone odmiany takie jak pinot noir czy sangiovese. Z białych szczepów wykorzystuje się m.in. sauvignon blanc, chardonnay, verdejo, pinot grigio, riesling.
Jasnych odmian jest jednak znacznie więcej, więc - jeśli lubisz białe wino - szukaj także innych jego postaci. Pamiętaj, że białe wino jest białe jedynie z nazwy. W rzeczywistości wina białe mają kolor od słomkowego z zielonymi refleksami poprzez barwę żółtą aż do kolorów karmelu i sosu sojowego.
O winie białym warto wiedzieć, do czego pasuje. Z natury jest ono lżejsze od czerwonego i bardziej aromatyczne. Z tego powodu wino białe podaje się więc do lżejszych, delikatniejszych posiłków. Dodatkowo - w zależności od poziomu cukru i zawartości alkoholu możemy podać je zarówno do dania głównego jak i do deseru.
Jeśli masz wino wytrawne, podaj je do lżejszych ryb, makaronów z białym sosem, czy też do cielęciny. Możesz je podać razem z takimi serami jak camembert, gorgonzola, brie, czy ser kozi.
Do menu z kurczakiem, indykiem czy kaczką zaproponuj ciężej zbudowane białe wino wytrawne. Do dań ostrych warto wybrać białe wino o wyższej zawartości cukru np. półwytrawny gewurztraminer. Z kolei desery na bazie owoców, bez i kruszonki znakomicie się skomponują ze słodkim białym winem.
Najpopularniejsze wina białe to nowozelandzkie sauvignon blanc, francuskie chardonnay czy niemiecki riesling, ale wiele osób chętnie sięga także po portugalskie vinho verde czy włoskie pinot grigio. Wymienione wina różnią się między sobą zaróno aromatycznością, złożonością jak i poziomem kwasowości. W bardzo dużym uproszczeniu wina powstające ze szczepów chardonnay mają mniejszą kwasowość, a sam szczep należy do tych o niskim poziomie aromatyczności.
Riesling niemiecki jest uznawany za jedno z najważniejszych białych win nieposiadający swojego rodowodu w postaci szczepu we Francji. Wyróżnia się bardzo wysokim poziomem kwasowości a najłatwiej wyczuć w nim kompozycję cytrusowych aromatów połączonych z owocami pestkowymi.
Przy wyborze białego wina warto zwrócić też uwagę na inne jego rodzaje m.in. gewurztraminer, muscat, czy chenin blanc. Niezależnie od tego jakie wino białe wybierzesz, pamiętaj aby je dobrze schłodzić w lodówce. Większość win białych znakomicie się czuje w temperaturze 4-6 stopni. W tej sposób wzmocnisz jego orzeźwiający charakter oraz ukryjesz wrażenie alkoholowości w winie.
Białe wino wytrawne ma minimum 66 kcal w 100 ml. Kaloryczność ta rośnie wprost proporcjonalnie do zawartości cukru. Białe wino półwytrawne będzie więc miało minimum 80 kcal/100 ml, półsłodkie – 82/100 ml, a słodkie 96 kcal/100 ml.
Wartości te będą się nieco między sobą różnić, ponieważ, przykładowo, wino półsłodkie może zawierać zarówno 17 gramów cukru w litrze, jak i 45 gramów.
Wino białe – niezależnie od tego, czy jest wytrawne, czy słodkie – zawsze ma mniej kalorii od wina czerwonego. Jeśli więc zazwyczaj trzymasz dietę, sięgaj częściej po białe wino.
Produkcja polskiego wina opiera się na tradycji winiarskiej sięgającej początków XII w. W tym czasie winnice istniały głównie w rejonach dzisiejszej Małopolski i Dolnego Śląska. Winnice były prowadzone głównie przez zakonników, a wino było produkowane przede wszystkim na potrzeby liturgii kościelnej. W XVI i XVII wieku nastąpił rozkwit polskiego winiarstwa. Uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na różne regiony Polski. W tym okresie nasze wina zdobywały uznanie na arenie międzynarodowej. W XVIII wieku polskie winiarstwo zaczęło tracić na znaczeniu. Przyczyną tego były m.in. niekorzystne warunki klimatyczne, w tym bardzo zimne zimy, które niszczyły winnice. Ponadto, po rozbiorach Polski i utracie niepodległości, wiele winnic zostało zniszczonych lub zaniedbanych. W drugiej połowie XX wieku polskie winiarstwo zaczęło powoli odzyskiwać swoją pozycję. W latach 60 i 70 XX wieku rozpoczęto eksperymenty z uprawą nowych odmian winogron, które były bardziej odporne na chłodne warunki klimatyczne.
Polskie winnice często korzystają z lokalnych odmian winogron, które nadają winom charakterystyczny smak i aromat. Niektóre popularne odmiany winogron w Polsce to m.in. solaris, johanniter, rondo, riesling, chardonnay, seyval blanc, cabernet cortis, cabernet sauvignon. Szczepy te są dostosowane do polskiego klimatu i gleb, co nadaje polskim winom unikalny profil.
Polskie winnice oferują szeroką gamę stylów win. Można znaleźć zarówno polskie wina wytrawne, wina półwytrawne, wina półsłodkie, polskie wina słodkie, wina musujące, wina białe, wina czerwone, wina różowe czy wina pomarańczowe. Polskie winnice eksperymentują również z różnymi technikami produkcji wina, takimi jak leżakowanie w dębowych beczkach czy maceracja na skórkach. Dzięki tak szerokiej gamie win, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Polskie wina gronowe kojarzone są z doskonałą jakością i doskonałym smakiem. Doskonałe polskie wino to idealny wybór na różnego rodzaju okazje. Warto zaznaczyć, że nasze wina zdobywają coraz większą popularność zarówno w kraju, jak i za granicą. Polska ma wiele winnych regionów, w których powstają wyjątkowe wina. Winnice w Zielonej Górze, Sandomierzu, czy Małopolskim Przełomie Wisły, są jednymi z wielu wspaniałych, winnych regionów Polski, oferując różnorodność odmian winorośli i zapewniając doskonałe warunki dla uprawy winorośli.
Sprzedaż wina polskiego odbywa się w wielu winiarniach (oferujących również degustacje polskich win oraz zwiedzanie winnicy), nabyć polskie wina można również w jednym z naszych 11 sklepów stacjonarnych. Oferty polskich win można np. zamówić online lub bezpośrednio od producentów. Strona marekkondrat.pl to miejsce, gdzie można znaleźć szeroki wybór win z polskich winnic o doskonałej jakości.