Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Według przekazu XV-wiecznych kronikarzy, tradycja uprawy rozmaitych klonów gewurztraminera w Zielonej Górze i okolicach sięga roku 1466, kiedy to piastowski książę – Henryk IX sprowadził na swoje ziemie nowe sadzonki winorośli z Węgier, Tyrolu i Frankonii. Od tamtej pory, m.in. za sprawą rodziny Krojcig dziedzictwo to jest kontynuowane po dzień dzisiejszy. Po fermentacji, przez jeden miesiąc wino miało kontakt z osadem drożdżowym, a następnie przez pół roku dojrzewało w dużych dębowych tankach. Odnajdziemy w nim zapachy, które trudno pomylić z jakąkolwiek inną odmianą. Wyczuwalne są aromaty liczi i róż z delikatnym muśnięciem białego pieprzu, natomiast niewielki dodatek rieslinga dodaje całości świeżości i delikatności. Doskonale komponuje się z całą paletą serów i tłustych ryb, ale równie dobrze można podać do delikatnych deserów.
Niezwykle aromatyczne, długie w aromatach i smakach, rasowe.