Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Winno Czekoladowa Przyjemność składa się z trzech czerwonych win i dwóch specjalnie dobranych do nich czekolad. Znajdziemy tutaj wieloodmianowe i pełne Ninfa Vinhas Velhas z Portugalii, uwielbiane przez Polaków charakterne primitivo w wersji wytrawnej z rozsławionej miejscowości Manduria na końcu Półwyspu Apenińskiego oraz szlachetne i skoncentrowane syrah dojrzewające pod toskańskim słońcem. Chwile degustacji trzech win uprzyjemni ręcznie wyrabiana z wyselekcjonowanych ziaren kakao: czekolada deserowa Ekwador (60% kakao) oraz czekolada deserowa Ghana Grand Cru (70% kakao) z Manufaktury Czekolady.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
To wino to żywa pamiątka tradycyjnego winiarstwa Portugalii sprzed 40 lat. Powstało na bazie wielu odmian, w tym – uwaga - kilku białych, w niewielkiej ilości. Znajdziemy tu więc m.in. castelao, trinacadeirę, camarate, alicante bouschet i kilka innych, które dorastały na gliniasto-wapiennym podłożu na zboczach o południowej ekspozycji, w bezpośredniej bliskości oceanu. Grona zebrano ręcznie w momencie, w którym dojrzałość fenoli i kwasów osiągnęła równowagę. Część odmian rozgniatano stopami, jak za dawnych lat, a do fermentacji użyto naturalnie występujących drożdży. Wino zabutelkowano w marcu 2018 roku w liczbie zaledwie 2180 butelek, bez filtracji! Nos bardzo nietypowy jak na dzisiejsze standardy. Wyczuwalne są aromaty wiśni, eukaliptusa, ze sporą dawką nut zielonych i rustykalnych. W ustach dość pełne, z dojrzałymi taninami, żywą kwasowością i akcentem mineralnym. Powinno sprawdzić się w towarzystwie dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny.
Manduria to mała miejscowość na końcu świata, a dokładniej na końcu Półwyspu Apenińskiego, w apulijskim obcasie włoskiego buta. Rozsławiły ją jednak treściwe, południowe wina z lokalnej odmiany primitivo. Wino jest skoncentrowane i charakterne, chociaż dojrzewało tylko w stalowych kadziach. Ma sporo owocowych aromatów w bukiecie. Jest wyraziste w smaku, średniej budowy, z korzennym charakterem i przyjemnie ściągającym garbnikiem. Można przepijać proste posiłki kuchni włoskiej, grillowane mięso, ale także ostry gulasz i leczo.
Szczepy międzynarodowe sprawdzają się genialnie na południu Toskanii. Apelacja Maremma Toscana DOC dopuszcza użycie ciepłolubnego syrah, którego walory świetnie wykorzystuje producent Chimera d’Albegna. Wino zaskakuje bogactwem aromatów spod znaku owoców leśnych, jagód z domieszką nut orientalnych przypraw. W ustach skoncentrowane, ułożone o przyjemnej kwasowości i taninach. Całość dopełnia długi finisz. Złożoność wina podkreślą dojrzałe, twarde sery, grillowane mięsiwa, a także dania kuchni bliskowschodniej.
Czekolada deserowa mleko i wanilia 60% kakao Ekwador
Czekoladę z manufaktury od typowej mlecznej odróżnia bardzo wysoka zawartość miazgi kakaowej, bo aż 60% - to ponad dwa razy więcej niż w większości czekolad mlecznych. Dzięki temu czekolada ta wyróżnia się wyjątkowo intensywnym smakiem kakao, któremu towarzyszy delikatna nutka wanilii, a odrobina mleka nadaje całości przyjemnie aksamitną fakturę.
Czekolada waniliowo-mleczna to wyjątkowa kompozycja mleka, dużej porcji kakao [60%] i naturalnej laski wanilii. Dzięki długiemu procesowi konszowania wanilia w pełni oddaje swoje najcenniejsze walory smakowe i aromatyczne.
Składniki: prażone ziarno kakao z Ekwadoru, cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku (5%), laska wanilii (0,3%).
Masa kakaowa min. 60%
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 2470 kJ / 588 kcal
Tłuszcz: 37 g
w tym kwasy nasycone: 24 g
Węglowodany: 53 g
w tym cukry: 37 g
Błonnik: 2,3 g
Białko: 8,6 g
Sól: 0,06 g
Masa netto: 50 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Czekolada deserowa Grand Cru 70% kakao Ghana
Grand Cru jest serią czekolad składających się tylko z dwóch składników: ziarna kakao i cukru. Tak jak tradycyjna czekolada. Tabliczki z tej linii pozbawione są jakichkolwiek dodatkowych składników, dzięki czemu zarówno smakosze, jak i amatorzy czekoladowego świata mogą wyczuć i porównać aromaty ziaren pochodzących z różnych stron świata.
Nuty smakowe: palone drewno, nugat, rodzynki.
Składniki: prażone ziarno kakao z Ghany (70%), cukier.
Masa kakaowa min. 70%
Może zawierać mleko i orzechy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 2509 kJ / 597 kcal
Tłuszcz: 38 g
w tym kwasy nasycone: 25 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 30 g
Błonnik: 3,2 g
Białko: 9,5 g
Sól: 0,0 g
Masa netto: 50 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.