Winno Czekoladową Wariację tworzy zestaw trzech różnorodnych win i duet wyśmienitych czekolad. Znajdziemy tutaj króla bieli – aromatycznego gewurztraminera, klasykę Toskanii w postaci czystego owocowego sangiovese z apelacji DOCG Chianti Superiore oraz ekologicznego reprezentanta Nowego Świata – soczystego argentyńskiego malbeca. Chwile degustacji trzech win uprzyjemni ręcznie wyrabiana z wyselekcjonowanych ziaren kakao: czekolada mleczna Madagaskar (46% kakao) oraz czekolada gorzka Ghana (100% kakao) z Manufaktury Czekolady.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Chociaż wywodzi się z Południowego Tyrolu, gewurztraminer jest drugi po rieslingu w alzackiej wielkiej czwórce najlepszych win regionu. Kawał wina w kieliszku, i w zapachu i w smaku. Ponad rok dojrzewało na osadzie. Intensywny aromat różany i egzotycznych owoców liczi, a w tle banana i cynamonu. Ma kilkuletni potencjał rozwoju, z ewolucją w stronę nut miodowych. Smak wyrazisty, rześki i gładko słodki jednocześnie. Można eksperymentować z kuchnią azjatycką, tartą ze śliwkami, serem Munster...
Chianti to apelacja, której nie trzeba przedstawiać. Sztandarowe wino obejmującej 50 hektarów posiadłości Poggio Nicchiaia to klasyka tej apelacji. Zbiory sangiovese odbywały się pod koniec września, co zapewnia doskonałą dojrzałość owoców. Jasnopurpurowa barwa o typowej dla sangiovese dużej przejrzystości. W nosie owocowa bomba aromatów: jeżyny, truskawki, maliny. Dojrzewanie w dębie dodaje winu ziołowego pazura. W ustach rześkie, pełne o zacnym finiszu. Idealne do toskańskiej kuchni.
Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.
Czekolada gorzka 100% kakao Ghana
Zdecydowanie unikatowa propozycja na polskim rynku czekoladowym! Ghana 100% to po prostu czyste ziarno kakaowca, które przeszło przez proces produkcji czekolady.
Ta tabliczka pozwala miłośnikom o wytrawnych podniebieniach na rozkoszowanie się smakiem prawdziwego ziarna kakao z nutami orzechów i karmelu, nie zmąconego absolutnie żadnymi dodatkami.
Czekolada wyrabiana ręcznie bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów.
Składniki: prażone ziarno kakao z Ghany (100%).
Masa kakaowa min. 100%.
Może zawierać mleko i orzechy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 2855 kJ / 682 kcal
Tłuszcz: 55 g
w tym kwasy nasycone: 36 g
Węglowodany: 32 g
w tym cukry: 0,0 g
Błonnik: 4,5 g
Białko: 14 g
Sól: 0,0 g
Masa netto: 50 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Czekolada mleczna 46% kakao Madagaskar
Z ziaren z Madagaskaru postanowiliśmy stworzyć mleczną kreację naszej czekolady. Nie jest to typowa, komercyjna, przesłodzona mleczna czekolada. Zdecydowaliśmy postawić na wyższą zawartość kakao, która wynosi tu aż 46%, co jest niespotykane w zdecydowanej większości mlecznych czekolad. Mleko złagodziło nieco smak samego ziarna, ale nadal bez problemu wyczuwalne są nuty karmelu, drewna i wanilii.
Polecamy nie tylko amatorom bardzo słodkich smaków!
Składniki: ziarno kakao z Madagaskaru, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, laska wanilii.
Masa kakaowa min 46%.
Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 2301 kJ / 547 kcal
Tłuszcz: 34 g
w tym kwasy nasycone: 21 g
Węglowodany: 51 g
w tym cukry: 43 g
Błonnik: 1,2 g
Białko: 9,7 g
Sól: 0,21 g
Masa netto: 50 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.