Wiosenny Rozkwit to starannie wybrana winna kolekcja, która zachwyci każdego miłośnika dobrego smaku. Pozytywne opinie naszych klientów oraz świetny stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór tego zestawu jest oczywisty. Wśród nich znajdziemy siedem wyśmienitych win białych, trzy eleganckie różowe oraz dwa pełne charakteru czerwone. Jak na słodkie wina przystało, doskonale będą komponować się z różnorodnymi słodkościami, dodając im wyjątkowego uroku. Musujące propozycje z kolei świetnie sprawdzą się podczas toastów w gronie najbliższych, dodając radosnej atmosfery każdemu spotkaniu. Taka dwunastka to gwarancja niezapomnianych doznań i zapasów na nieprzewidziane chwile. A wszystko to w promocyjnej cenie i z darmową dostawą – czy można chcieć czegoś więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Bardzo ciekawe wino różowe od jednego z czołowych producentów w Douro. Powstało na bazie touriga franca i tinta roriz, których grona zbiera się ręcznie w pierwszej połowie września. Jak na wino różowe jest dość skomplikowane. Profil aromatyczny orbituje wokół nut truskawek, poziomek i malin, a w ustach dochodzi do głosu wytrawność, rześkość i delikatnie słona mineralność dając poczucie wina solidnej budowy. Bardzo uniwersalne wino w kontekście połączeń kulinarnych. Na pewno sprawdzi się w towarzystwie np. tatara z tuńczyka, pieczonego łososia czy kurczaka satay z kolendrą. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12 stopni.
Najpopularniejsze włoskie bąbelki w stylu frizzante, określanym też jako wino półmusujące. W przeciwieństwie do kategorii spumante, ciśnienie w butelce jest znacznie niższe i pozwala na stosowanie tradycyjnych butelek z wygodną nakrętką. Owoce odmiany glera pochodzą z łagodnych zboczy regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Druga fermentacja zachodzi niespiesznie w ciśnieniowym zbiorniku w temperaturze ok. 14 stopni, dzięki czemu w winie dominują świeże aromaty pomarańczy, jabłek i lilii. W ustach niezwykle delikatne i lekkie, z odpowiednią dawką orzeźwiającej kwasowości, której towarzyszy ok. 13 gramów nieprzefermentowanego cukru. Idealne i niezobowiązujące wino na letni, upalny dzień.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Bordeaux to nie tylko czerwienie, ale również bardzo przyjemne wina białe. Stuprocentowe sauvignon blanc w wydaniu Château de Cateau jest bardzo owocowe, z przewagą cytrusów i nut owoców egzotycznych, takich jak ananas i mango. Ponadto na podniebieniu pojawią się również białe owoce. Dobry balans, mineralność i ułożona kwasowość sprawiają, że wino jest bardzo przyjazne w odbiorze. Świetnie nadaje się jako aperitif, sprawdzi się także w towarzystwie drobiu czy owoców morza.
Sensowne połączenie naturalnej słodyczy owocu z żywym aromatem i rześkością smaku. Różowe lekkie, pijalne i przyjemne. Winogrona grenache pochodzą z regionu Laguny Thau, jest to serce Langwedocji, między Montpellier i Frontignan. Blisko Morza Śródziemnego winnice dojrzewają w idealnym klimacie. Barwa wina w kieliszku łososiowa, delikatna. Zapach intensywny, dużo skojarzeń z owocami leśnymi, truskawką i porzeczką. Na podniebieniu adekwatna ilość cukru i świeżości pozwala łączyć wino z owocowym deserem, albo pić je samo dla przyjemności.
Autorskie wino zarządzającej bodegą twórczej enolożki. Pani Amelia Coloma ten kupaż nazwała własnym imieniem, z zasłużoną dumą. Uprawa winorośli bliska organicznej. Poukładane wino czerwone o uniwersalnym charakterze. Ładnie wysycona suknia, purpura z elementami granatu i fioletu. Aromaty dojrzałych, ciemnych owoców. Na pierwszym planie czarna porzeczka i nuty kwiatowe (fiołek, lawenda). Świeże i pełne werwy na języku. Z pewnością pasuje tu hiszpańska szynka długo dojrzewająca lub inne wędliny jakościowe.
Rueda to region verdejo płynący. Ten szczep zyskał ogromną popularność wśród wielbicieli wina z powodu swojej wysokiej aromatyczności i orzeźwiającego charakteru. Barwa wina jest słomkowożółta, z zielonymi refleksami. W nosie przeważają aromaty białych owoców, zielonego jabłka. Po chwili do głosu dochodzą nuty ziołowe. Bogatą strukturę wino zawdzięcza kilkumiesięcznemu dojrzewaniu na osadzie drożdżowym. W ustach intensywne, orzeźwiające. Idealny towarzysz owoców morza, drobiu oraz sałatek z sosem vinegret czy sushi.
Sauvignon blanc to co prawda szczep pochodzący z Francji, jednak to nowozelandzka wersja odniosła ogromny sukces na rynku międzynarodowym. Wszystko za sprawą niezwykłej aromatyczności tego wina. To sauvignon blanc wyrywa z fotela i przenosi nas aromatami na słoneczną plażę. W nosie tropikalny miks, a na podniebieniu elegancja, delikatne aromaty gujawy i owoców pestkowych. Na koniec wyrazisty, świeży finisz, który zaprasza na kolejny kieliszek. Podawać do owoców morza i lekkich przystawek.
Mister elegancji wśród radosnych i beztroskich win z północy Portugalii. Wino powstało na bazie loureiro (45%), arinto (35%) i avesso (20%). W każdym przypadku zbiór ręczny, po którym winogrona wędrują prosto do prasy, gdzie wyciskane są w całości bez ich uprzedniego pozbawienia zielonych części. Zimna stabilizacja moszczu i fermentacja w temperaturze 14 st. Wino kusi swoją żółto-zieloną suknią i świeżymi aromatami zielonego jabłka, agrestu i owoców cytrusowych. W ustach chrupkie, z delikatnym musowaniem, które podkręca akcenty cytrusowe. Znakomity balans pomiędzy kwasowością i delikatną słodyczą. Wino, które świetnie pije się samo, ale śmiało można łączyć z wszelkimi owocami morza oraz kuchnią azjatycką. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Słodkie i aromatyczne wino deserowe, raczej wagi lekkiej, z dużą dozą pijalności. Fermentacja zatrzymana na poziomie około osiemdziesiąt gramów naturalnego cukru gronowego na litr, co przekłada się na wyraźne doznanie słodyczy na języku. Pełne zapachów egzotycznych owoców, wśród których odnajdują się też swojskie nuty agrestu i rabarbaru. Warto spróbować z owocowym deserem, albo samo!
Tradycyjne, iberyjskie wino różowe o pięknej, głębokiej barwie malin. Winogrona maceruje się krótko bez wyciskania w prasie. Fermentacja soku przebiega w mocno obniżonej temperaturze dla zachowania świeżych aromatów, w które obfituje garnacha. Wyraźne nuty wiśni, czereśni i poziomek z bitą śmietaną, w końcówce lekko anyżkowe. Na języku żywe i przyjemnie orzeźwiające. Można podać do przekąsek, grillowanych ryb albo risotto.