Zestaw zawiera dwanaście wyselekcjonowanych win. Wysoka ocena klientów i znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się prosty. Znajdziemy tu sześć win białych, trzy czerwone i trzy różowe. Wina półsłodkie idealnie komponować się będą ze słodkościami. Cava w wersji białej i różowej sprawdzi się podczas wznoszenia toastów w gronie najbliższych. Taka dwunastka zapewni zmysłowe doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czego chcieć więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Klasyczny blend bordoski w lekkim, weneckim wydaniu. Winnice w okolicach Werony i Vicenzy mają dość suche, piaszczyste podłoże. Winifikacja oddzielna, dojrzewanie przez trzy miesiące w stalowych kadziach. Rubinowa suknia w kieliszku i dość intensywny, owocowy aromat. Wyczuwane są wiśnie, czereśnie i porzeczki, ze szczyptą niuansów korzennych. W ustach świeże, lekko ściągające. Dobre do codziennych makaronów, mięs i serów.
Carlomagno Primitivo Appassimento to kolejna, ciekawa propozycja od producenta The Wine People. Winogrona tej odmiany dorastały niespiesznie w pełnym słońcu południowej Apulii. Tradycyjne prowadzenie winorośli „na głowę” i metoda podsuszania owoców, polegająca na okręcaniu dojrzałych kiści na krzewie skutkującym ubytkiem 25-30% ich masy znajduje odzwierciedlenie w kieliszku. Wino zachęca aromatem wiśni i malin podszytym kakaowo-kokosowym sztychem pochodzącym z amerykańskich i francuskich beczek, w których przez 12 miesięcy dojrzewała jego część. Stworzy harmonijny duet ze stekiem z polędwicy wołowej i szeregiem twardych, żółtych serów.
Wierni pragnieniu promowania rdzennych odmian południowego zachodu Francji, poprzez swój kupaż Planete Cépages, winiarze z Plaimont pozwalają odkryć nam uniwersum autentycznych szczepów tego wyjątkowego regionu. Pod wpływem Oceanu Atlantyckiego na zachodzie i Pirenejów na południu, specyficzny mikroklimat Gaskonii decyduje o świeżości i aromatycznym charakterze tamtejszych win. Colombard wyraża tu całą swoją aromatyczną świeżość, natomiast później dojrzewający petit manseng, wnosi złożoność i delikatność. Wino jest jasnej słomkowej barwy, o bardzo intensywnym i orzeźwiającym charakterze. W nosie wyczuwalne są aromaty polnych kwiatów, brzoskwini, ananasa i liczi. W ustach otwiera się słodyczą by za chwilę dojść do równowagi prowadząc do kwasowego i orzeźwiającego finiszu. Świetne wino do kuchni egzotycznej i azjatyckiej.
Lżejsza wersja południowoamerykańskiego chardonnay, skupiona na ekspresji owocowości samej odmiany. Ręczna, staranna selekcja winogron. Tłoczenie całych kiści, bez użycia siarki. Fermentacja przebiegała w kadziach, tylko trzecia część wina w beczkach, drugo- i trzeciosezonowych. Wino połyskuje złotawo i zielono w kieliszku. Pachnie intensywnie cytrusami. W palecie wyczuwalne ananasy i grejpfruty z trwałym posmakiem. Średniej budowy wino, orzeźwiające i świeże. Idealne do sałatek warzywnych.
Słodkie i aromatyczne wino deserowe, raczej wagi lekkiej, z dużą dozą pijalności. Fermentacja zatrzymana na poziomie około osiemdziesiąt gramów naturalnego cukru gronowego na litr, co przekłada się na wyraźne doznanie słodyczy na języku. Pełne zapachów egzotycznych owoców, wśród których odnajdują się też swojskie nuty agrestu i rabarbaru. Warto spróbować z owocowym deserem, albo samo!
Naprawdę rześkie chardonnay z Argentyny. Dobrą kwasowość uzyskują winogrona w wysoko położonych winnicach podczas zimnych nocy, a z kolei dzienne słońce przydaje im cukru. W winie ta równowaga jest zachowana. Pośród zapachów owoce tropikalne mieszają się z kwiatami i młodym, zielonym jabłkiem. Na podniebieniu świeże z owocowym akcentem brzoskwini. Znakomity aperitif, warto spróbować do kalmarów lub innych owoców morza.
Sardyńska klasyka w bardzo przystępnym wydaniu. Owoce vermentino dojrzewały na gliniasto-wapiennym podłożu pobliskich wzgórz zapewniając im odpowiednią dawkę składników mineralnych. Wyselekcjonowane grona, uprzednio pozbawione szypułek, poddane zostały delikatnemu wyciśnięciu, a powstały moszcz przeszedł 14-dniową fermentację w kontrolowanej temperaturze, aby zachować świeżość i owocowy profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty owoców cytrusowych, brzoskwiń, gruszek oraz białych kwiatów. W ustach żwawe, zdecydowane i o solidnej strukturze uzyskanej dzięki kontaktowi z osadem z drożdży. Całość wieńczy długa, delikatnie gorzkawa końcówka charakterystyczna dla vermentino. Wspaniałe wino do owoców morza, smażonych ryb i przystawek.
Treściwe i esencjonalne wino średniej budowy, o intensywnym aromacie dojrzałych owoców. Krzepkie jak kataloński góral. Winnice o dobrej ekspozycji na ubogiej, kamienistej glebie. Barwa purpury i fioletu. Kuszące nuty wiśni w likierze, słodkich morw i żurawin, z dalekim echem przypraw korzennych dodawanych do piernika. Ujmuje soczystością owocu zarówno w zapachu, jak i w smaku. Wyczuwa się miękkie, delikatne taniny oraz rześki posmak w finale. Lekkie wino czerwone do letniej kuchni, drobiu, sałatek i grilla.
Cava może byc wytwarzana na terenie całej Hiszpanii. W tym przypadku pochodzi ze słonecznej Walencji, gdzie duża amplituda temperatur między dniem, a nocą zapewnia winu odpowiednią kwasowość. Kupaż 90 % macabeo i 10 % chardonnay. Suknia połyskliwa, z zielonkawymi refleksami. Orzeźwiający charakter zapewniają delikatne bąbelki i intensywne nuty cytrusów, owoców pestkowych. W nosie świeże, czyste. Idealny towarzysz przystawek, ryb czy sushi.
Różowa cava ze słonecznej Requeny. 100 % szczepu grenache zapewnia winu aromatyczną złożonośc. Łososiowy kolor, w nosie aromaty truskawek, wiśni i cytrusów. Wino jest świeże, subtelne i eleganckie. W ustach krągłe z kremowym finiszem, ułożonymi bąbelkami i zadizorną kwasowością. Wino świenie komponuje się z owocami morza, risotto czy rybami.
Lekkie i radosne, właściwie młodzieńcze wino różowe ze znanego regionu Rioja, co oznacza przewagę tempranillo nad szczepem garnacha. Delikatnie wysycona barwa i wyraźne aromaty czerwonych owoców. Skojarzenia pierwsze to truskawka i poziomka, dalej trochę bitej śmietany. W ustach świeżość, odrobina owocowej słodyczy i końcówka z werwą wytrawna. W sam raz do lekkich dań letnich, może nawet na warunki piknikowe.
Monte Cascas to projekt skoncentrowany na poszukiwaniu najlepszych siedlisk,odmian winorośli, przez najbardziej doświadczonych winiarzy. Duży nacisk winiarze kładą na wina z lokalnych szczepów, które najlepiej odzwierciedlają charakterystykę poszczególnych regionów winiarskich Portugali. Casca Wines Cascas Selecoa Enologo Rose Lisboa VR to organiczne, wegańskie wino z endemicznych szczepów aragonez i rufete. Wino dojrzewało aż sześć miesięcy w beczce, co nie ejst typowym zabiegiem w przypadku win różowych. W nosie aromaty truskawek, porzeczek, agrestu i lukrecji. Sporo ciała, solidna kwasowość i długi finisz wieńczą dzieło winiarza. Wino idealnie Podawać z miękkimi serami, owocami morza czy makaronem.