Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Zestaw składa się z trzech wytrwanych win, pochodzących ze Słowenii. Znajdziemy tu różowy kupaż cabernet sauvignon, merlot, refosco i nieznanego szczepu cipro. Całość zestawu dopełniają dwa białe wina od producenta Moro: mało znany krewny sauvignon blanc, określany w Słowenii mianem jakot oraz malvazija, która fermentowała w stalowej kadzi, a następnie dojrzewała na osadzie drożdżowym przez okres 5 miesięcy. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Moda na wina różowe zawitała również do niewielkiej Słowenii. Evin rosé 2020 to prawdziwa eksplozja owocowych aromatów. Nazwa nawiązuje do imienia mamy głównego winemakera. Kupaż cabernet sauvignon, merlot, refosco i nieznanego szczepu cipro. Bukiet oferuje bardzo dojrzałe czerwone owoce, wiśnie, truskawki i maliny. Świetny kontrapunkt dla dojrzałych owoców stanowi wysoka kwasowość, dzięki której wino zachowuje orzeźwiający charakter. Wprost idealna pozycja na letni piknik lub towarzysz wielu dań.
Mało znany krewny sauvignon blanc określany w Słowenii mianem jakot, tutaj w interpretacji butikowego producenta Moro. Po fermentacji w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze wino dojrzewało jeszcze przez 5 miesięcy na osadzie drożdżowym. Jasnosłomkowa suknia z zielonymi refleksami oraz intensywny zapach owoców to dopiero zapowiedź tego świetnego wina. W nosie wino kusi aromatami cytrusów, kandyzowanych owoców i polnych kwiatów. W ustach konsekwentne, orzeźwiające z delikatnymi nutami migdałów.
Wino ze słoweńskiego mikroregionu Goriska brda, należącego do regionu Primorje, który jako jedyny ma dostęp do morza. Świetnie udaje się tu malvazija, która odpowiada aż za 1/3 areału upraw. Malvazija w interpretacji rodzinnej winiarni Moro fermentowała w stalowej kadzi, a następnie dojrzewała na osadzie drożdżowym przez okres 5 miesięcy. Zabieg ten nadał winu krągłości i ciała. Marglowe podłoże z kolei odpowiada za zaskakującą mineralność. Słomkowa suknia z zielonymi refleksami. Bukiet pełny z żywą owocowością spod znaku cytrusów i moreli.