Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Zestaw sześciu radosnych włoskich win – jedno różowe, trzy białe i dwa czerwone. Na kompozycję składają się po dwie butelki od trzech producentów ze środkowej i północnej części Półwyspu Apenińskiego. Lokalne odmiany z Wenecji znajdziemy w tytułach od Albino Piona – różowym z apelacji Bardolino Chiaretto i białym z apelacji Custoza. Uniwersalny merlot i kupaż vermentino z chardonnay to propozycje od toskańskiej Chimery D’Albegna. Dwie ostatnie pozycje pochodzą spod włoskich Alp – regionu Friuli. W tym zestawie polecamy białe friuliano (autochtoniczną odmianę z tej części Włoch) oraz czerwone cabernet franc od producenta Fernandy Capello. Wszystkie tytuły pochodzą z rodzinnych winnic i ich degustacja jest dobrym sposobem na zagłębianie się w bogactwo i różnorodność lokalnych specjalności.
Lekkie i radosne wino, które powstało w oparciu o lokalne szczepy regionu Veneto. Grona corviny i rondinelli dorastające na morenowych zboczach po wschodniej stronie jeziora Garda zebrane zostały w połowie września, po czym poddane zostały winifikacji „na różowo”. Efektem jest blado-łososiowa suknia, która podkreśla niezobowiązujący styl tego wina. W nosie dzieje się naprawdę sporo, za co odpowiada po części dojrzewanie wina na osadzie drożdżowym. Na pierwszym planie zapachy wczesnego lata. Odnaleźć można m.in. rabarbar, papierówki, truskawki i maliny. Następnie, do głosu dochodzą aromaty przypominające melona, kwiaty i landrynki. Usta bardzo rześkie i orzeźwiające. Nie potrzebuje posiłku aby się nim cieszyć, ale z pewnością podkreśli również smak pizzy, bruschetty, delikatnych serów i warzyw. Podawać w temperaturze 10-12 st.
Beztroskie białe wino, które przypomina równie beztroskie wakacje spędzone nad jeziorem Garda. Powstało na bazie lokalnych odmian winorośli: garganegi, trebbiano, tai, cortese oraz kilku innych. Każda z nich winifikowana oddzielnie, by na końcu gotowe wina połączyć w jeden blend. Suknia jasno-żółta z zielonkawymi refleksami. W nosie bogactwo aromatów gruszek, jabłek i białych kwiatów. W ustach krągłe, dobrze zbudowane, soczyste i orzeźwiające. Wytrawne, ale nie ostre. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 st. w towarzystwie przystawek, makaronów, tortellini, warzywnych sałatek czy białego mięsa.
Apelacja Maremma Toscana dopuszcza dość szeroki wachlarz odmian do wytwarzania wina, dlatego nie mogło tam również zabraknąć wszędobylskiego merlota. W tym wydaniu już dość dojrzały, wsparty niewielkim udziałem caberneta, który podkręca jego profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty ciemnych i czerwonych owoców – jagód, malin, wiśni oraz świeżych i przetworzonych śliwek. Usta wypełnia aksamitem i krągłą taniną prowadząc do spójnego, długiego finiszu. Będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, twardych, dojrzewających serów i do dań z grilla. Wino powstało w niewielkiej liczbie 4000 butelek.
Bardzo udane wino, które powstało z połączenia vermentino i chardonnay dorastających na gliniastym podłożu głębokiego południa Toskanii, nieopodal uroczej miejscowości Marsiliana, której historia sięga już VIII wieku przed Chrystusem. Powstało w liczbie zaledwie 2000 butelek. Konwencjonalna winifikacja w stalowych tankach o kontrolowanej temperaturze. Wino jest jasno-słomkowej barwy, a paleta aromatów obejmuje nuty brzoskwiń, gruszek, jabłek oraz białych kwiatów. W ustach dzieje się sporo. Wino ma kremową teksturę i jest jednocześnie soczyste, a w tle daje o sobie znać delikatna słoność. Świetna pozycja w kontekście łączenia z jedzeniem. Stworzy zgrany duet z rozmaitymi rybami, ale sprawdzi się również jako aperitif.
Cabernet franc, podobnie jak większość czerwonych win Friuli czaruje swoją rubinową barwą, z wyraźnymi, purpurowymi refleksami. Wapienne terroir, wpływ Dolomitów i bliskość do morza przedstawiają tę francuską odmianę w nieco innym kontekście. Kręcąc kieliszkiem wyzwolimy intensywne aromaty czerwonych owoców, porzeczek, z delikatnym niuansem ziemi, majeranku i białego pieprzu. W ustach przyjemnie świeże, soczyste i gładkie, z subtelnym finiszem. Warto podać do duszonej wieprzowiny, pieczonego kurczaka czy najzwyklejszej deski wędlin i serów.
Friulano to najbardziej rozpowszechniona spośród autochtonicznych odmian w regionie Friuli, któremu zawdzięcza swoją nazwę, i która – jak mawiają mieszkańcy tego regionu – przez ponad 500 lat wpisała się w kod genetyczny lokalnej społeczności. W tym wydaniu przedstawia się jako wino bardzo radosne, aromatyczne i łatwe do picia. Z kieliszka buchają wręcz aromaty gruszki, jabłka i kwiatów akacji. Wyczuwalne są również owoce cytrusowe z akcentami roślinnymi. W ustach wino bardzo świeże i gładkie, z finiszem spod znaku tymianku i migdałów. Naszym zdaniem warto wypróbować z delikatną rybą, terriną z białego mięsa czy grillowanymi warzywami.