Zestaw trzech włoskich win, które znakomicie odnajdują się w towarzystwie jedzenia. Wraz z butelkami dostarczamy e-book (w wiadomości e-mail w formie pliku pdf) z przepisami pasującymi do tych wyjątkowych tytułów. Kampania, Sardynia i Piemont (i nie tylko), dzięki smakom i zapachom z sugerowanych w książce połączeń są na wyciągnięcie ręki.
Niezwykłe wino sardyńskie, które powstało w 100% z odmiany barbera sarda, która, jak dowiodły badania ampelografów, nie jest lokalnym klonem szlachetnej, piemonckiej barbery, lecz niezależną odmianą występującą niemal wyłącznie na Sardynii. Terroir winnicy charakteryzuje się suchym kilmatem, gliniasto-wapienną glebą i stokami o średnim i dużym nachyleniu. Po 14-dniowej maceracji, wino trafiło do pokrytych szkłem cementowych zbiorników, w których przeszło fermentację jabłkowo-mlekową, by następnie na 12 miesięcy trafić do dębowych beczek. Suknia jest intensywnej, rubinowej barwy, z fioletowymi refleksami i tendencją do przechodzenia w brunatno-pomarańczowe tony wraz z wiekiem. Nos intensywny, trwały i złożony. Znajdziemy nuty czerwonych porzeczek i wiśni, z akompaniamentem pikantnej nuty cynamonu. W ustach krągłe i słoneczne, z jedwabistą taniną. Pełne i żywiołowe. Za sprawą naturalnie wysokiej kwasowości, wino ma przynajmniej 10-letni potencjał do przechowywania. Doskonałe do pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.
Beneventano to mało znana, ale niezwykle interesująca i ważna jednocześnie apelacja w Kampanii. Zdominowana przez 2 lokalne odmiany winorośli – falanghinę i aglianico. W przypadku tego wina kupaż został oparty również na szczepach fiano i greco, a wszystkie odmiany dojrzewały na pagórkowatych terenach o umiarkowanie wapiennym terroir z domieszką piasku i gliny. Winifikacja na osadzie drożdżowym, który zapewnia doznania strukturalne. Wino jest jasnosłomkowej barwy, a nos charakteryzuje się mieszanką nut kwiatu pomarańczy i głogu, oraz nut owocowych spod znaku grejpfruta, jabłek i marakui. Idealne do morskich przystawek na zimno, serów oraz białego mięsa.
https://www.youtube.com/watch?v=8B3u3S01U24
Jedyne białe, wytrawne wino w Piemocie, które zyskało najwyższy statut apelacji włoskiej – prestiżowe oznaczenie DOCG. Gavi to nazwa wzgórz w prowincji Alessandria, gdzie z gron cortese powstaje wino rześkie, świeże i aromatyczne. Ręczne winobranie i winifikacja w obniżonej temperaturze pozwalają zachować jakość aromatów. Bukiet złożony, kwiatowo-owocowy. Dobrze orzeźwiające, nieco mineralne w ustach. Pasuje do owoców morza i łagodnie przyrządzonych ryb, np. gotowanych na parze.
Ten e-book to forma przeniesienia bogactwa włoskich win i kuchni do naszej rzeczywistości. Ukazuje kuchnię inspirowaną tym niezwykłym krajem z polskim sznytem, a tej przygodzie towarzyszą najlepsze wina z oferty Kondrat Wina Wybrane. W e-booku znajdziesz opis 7 popularnych regionów winiarskich Włoch, a do każdego z nich 2 ciekawe przepisy wraz z selekcją win. Wśród przepisów: stek rzeźnika w sosie pieprzowym, domowe linguine z mulami oraz pierogi ruskie z truflą i palonym masłem.
Strony: 74
Rok wydania: 2020