Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Zestaw składa się z dwóch białych i czterech czerwonych win, pochodzących z północnego regionu Włoch – Piemontu. To królestwo odmian: nebbiolo, dolcetto, barbera oraz cortese. Spektrum smakowe win wchodzących w skład zestawu rozciąga się od owocowej rześkości cortese aż po pełnię i ciężkość dojrzałego nebbiolo. Wszystkie wina pochodzą z niewielkiej, rodzinnej winiarni, z dwudziestoma hektarami winnic ulokowanych na wzgórzach wokół Serralunga d’Alba.
Dobra okazja, by spróbować niestarzonego nebbiolo, najpotężniejszego szczepu Piemontu, który tworzy wielkie barolo i barbaresco. W wersji młodzieńczej nie paraliżuje siłą garbnika, tylko czaruje mocą i trwałością aromatu. Jasnoczerwona, przejrzysta barwa. Fascynujące zapachy kwiatów, owoców pestkowych, wiśni i malin. W ustach dość gładkie, wyczuwa się trochę ciała i struktury. Z wyglądu niepozorne wino, poradzi sobie z niejedną potrawą. Mogą być mięsne ravioli w sosie kurkowym.
Winnice leżą w pagórkowatej prowincji Alessandria, na dość kamienistym podłożu. Cortese to jedna z nielicznych piemonckich odmian jasnych winogron. Delikatne i świeże wino powstaje przez winifikację soku gronowego, bez kontaktu ze skórkami. Dojrzewa tylko w kadziach stalowych. Nadaje się na aperitif oraz do ryb słodkowodnych. Wyczuwalne nuty kwiatów i zielonego jabłka. W ustach przyjemnie kwaskowe.
Jedyne białe, wytrawne wino w Piemocie, które zyskało najwyższy statut apelacji włoskiej – prestiżowe oznaczenie DOCG. Gavi to nazwa wzgórz w prowincji Alessandria, gdzie z gron cortese powstaje wino rześkie, świeże i aromatyczne. Ręczne winobranie i winifikacja w obniżonej temperaturze pozwalają zachować jakość aromatów. Bukiet złożony, kwiatowo-owocowy. Dobrze orzeźwiające, nieco mineralne w ustach. Pasuje do owoców morza i łagodnie przyrządzonych ryb, np. gotowanych na parze.
Regionalna, autochtoniczna odmiana barbera w wersji lekkiej i niebeczkowanej. Wino o owocowym charakterze aromatów, idealne na co dzień. Ręczny zbiór owoców. Błyszcząca, lekka, rubinowa suknia. Aromaty czerwonych owoców pestkowych, śliwek ze szczyptą przypraw korzennych. Dość uniwersalne i przyjazne w smaku, delikatnej budowy, kwaskowate i niezbyt wytrawne.
Szczep dolcetto ma owocowy i lekki charakter w porównaniu do później dojrzewających gron piemonckich, takich jak sławna barbera czy nebbiolo. Stąd pewnie jego nazwa, w sumie ze słodyczą niemająca wiele wspólnego. Młodzieńcza werwa niebeczkowanego wina daje fioletową barwę i intrygujący, świeży aromat. Wyczuwalne leśne owoce i kwiaty. Na języku zwiewne, ale zaskakuje wytrawnym akcentem garbnika. Smakuje z prostymi daniami, do wędlin, do serów.
Klasyczna odmiana piemoncka w doskonałej relacji jakości do ceny. Wino z tej apelacji daje przedsmak barolo, chociaż winnice leżą pod drugiej stronie rzeki Tanaro i miasteczka Alba. Dojrzewało przez rok w tradycyjnych grandi botti, beczkach o pojemności powyżej tysiąca litrów. Świadomie zastosowano te wielkie beczki, by zachować charakterystykę wartościowej odmiany. Granatowe i rubinowe odcienie niezbyt wysyconej barwy, gęste i wolno spływające łzy. Trwały aromat płatków róż i fiołków, z niuansami czerwonych owoców. Na podniebieniu miękkie, rozgrzewające i długotrwałe w posmaku.