6 win musujących z Hiszpanii na Sylwestra i na karnawał.
Choć przywykliśmy mówić na każde wino musujące szampan rzadko kto próbował tego prawdziwego. Niestety jest on winem dość lub bardzo drogim. My proponujemy spędzać wyjątkowe okazje z winem wytwarzanym tą samą metodą co szampan – hiszpańską Cavą. Pochodzi z Katalonii i ma dwie wielkie zalety: jest pyszna i w przystępnej cenie. W zestawie znajdują się cztery butelki w wersji Brut, a więc lekko wytrawnej oraz dwie sztuki Cavy Seco – półsłodkiej. Odpowiednio schłodzone zapewnią wystrzałowy nastrój!
Rzadko spotykany typ wina musującego: seco, wbrew rozsądkowi oznacza trunek półsłodki, czasem odbierany jako półwytrawny w smaku. Niewielka zawartość cukru (tutaj 18 g/l) gwarantuje przyjemną równowagę w ustach. Kompozycja lokalnych jasnych odmian winorośli katalońskich, typowa dla regionu Penedès. Jak przystało na cava, jest obecny świeży aromat i rześkość na podniebieniu, stanowiąca przeciwwagę dla subtelnej słodyczy. Pasuje do przystawek i kanapeczek tapas.
Musująca cava z piwnic katalońskich, elegancka i błyszcząca jak złoto. Typowe zestawienie odmian lokalnych: macabeo, parellada i xarel-lo. Druga fermentacja jest prowadzona metodą szampańską w butelce. Miłe dla oka trwałe i niewielkie bąbelki. Wino świeże i przyjemne, o delikatnym aromacie i wyważonej wytrawności. Dobre jako aperitif, ale także w zestawieniu kulinarnym takim, jak ryby, risotto czy danie z makaronem.