W zestawie znajdują się trzy czerwone wina z Hiszpanii. Wśród trzech pełnych, wyrazistych win znajdziemy dojrzewane przez dwadzieścia miesięcy we francuskich beczkach Carodorum Seleccion Especial, rzemieślnicze Vinesessens El Telar oraz kupaż oparty na modnym Syrah Huerta de Albalá Taberner. Wysoki poziom alkoholu i taniczność będą dobrymi partnerami dla ciężkich potraw i długo dojrzewających serów.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Koronna butelka niewielkiej, rodzinnej winiarni, w ojczyźnie tinta de Toro. Etykieta podkreśla nieskromnie, że jest to wyjątkowe wino. Są po temu dwa powody: rygorystyczna selekcja jakościowa winogron to jeden, drugi to w naturalny sposób ograniczona wydajność winnicy, prawie stuletniej! Taki wiek szczególnie dobrze tłumaczy epitet wyjątkowości. Dojrzewało dwadzieścia miesięcy w beczkach francuskich. Obfite i mocne wino o gigantycznej koncentracji. Ma barwę ciemnopurpurową. W zapachu jest tostowe i korzenne, z wolna ujawnia ciemne, suszone owoce. W ustach wielowarstwowe i złożone, pojawiają się wiśnie w czekoladzie, mokka, syrop klonowy. Trunek będzie też ewoluować i łagodnieć przez kilka lat. Warto przelać do karafki przed podaniem. Do długo dojrzewających serów, szlachetnej pieczeni z ciemnego mięsa w redukcyjnym sosie, optymalnie na bazie śliwek, żurawin,lub czekolady.
Rzemieślnicza robota, pięknie utkana jak na dawnych krosnach, zdobiących etykietę. El Telar (hiszp. krosno) bazuje nie tylko na ręcznej obróbce, ale przede wszystkim na starych, sadzonych tuż po wojnie krzewach monastrell. Wino dojrzewało szesnaście miesięcy w nowych, ale dużych, pięćsetlitrowych beczkach. Atramentowo gęste i lśniące w kieliszku, odsłania mocny bukiet ciemnych owoców, przepleciony starannie wątkami korzennymi. Na podniebieniu gładkie i pełne, podparte solidną podbudową tanin. Długie i smaczne rękodzieło.
Autorskie wino z Andaluzji sygnowane nazwiskiem właściciela bodegi i zarazem głównego enologa jest więc tu już rygorystyczna selekcja działek i zebranych gron. Kupaż oparty na modnym syrah zyskuje na równowadze i elegancji, dzięki dodatkowi odmian bordoskich. Fermentacja przebiega w kadziach stalowych i drewnianych. Dojrzewanie zaś w beczkach z dębu francuskiego Allier przez rok. Klarowanie tylko białkiem jaja kurzego, bez dodatkowej filtracji. Wino bogate i atrakcyjne, zrobione z wielkim wyczuciem. Bukiet owocowo korzenny, skoncentrowany, na pierwszym planie śliwki, porzeczki, kawa, czekolada, na drugim wędzonka, skóra i czereśnie. W ustach genialnie soczyste, świeże przy mocnej strukturze i wolumenie.