W skład zestawu wchodzi sześć win czerwonych: cztery wina z Włoch i po jednym z Hiszpanii i Argentyny. Mamy tutaj przegląd różnych szczepów i kupaży: połączenie syrah z garnachą od katalońskiego producenta Capcanes, ciepłolubne syrah Oriente od Chimery D’Albegne, kupaż z czerwonych odmian z regionu Veneto Azobe, organiczne, wegańskie wino Virgen z Argentyny, wyraziste i esencjonalne „992” z Kastylii oraz wino, powstałe z połączenia dwóch tamtejszych odmian winorośli – corviny (80%) oraz rondinelli (20%) z regionu Garda. Te sześć tytułów zostało wybrane z myślą o wszystkich tych, którzy poszukują win z klasą, godnie reprezentujących uznane kraje winiarskie. Wybrane pozycje będą stanowić doskonały prezent dla koneserów i początkujących.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Bardolino to urocza miejscowość nad jeziorem Garda i jednocześnie nazwa apelacji znanej z produkcji lekkich czerwonych i różowych win. To wino powstało z połączenia dwóch tamtejszych odmian winorośli – corviny (80%) oraz rondinelli (20%). Winifikacja w stalowych tankach, bez użycia beczki. Suknia barwy blado-rubinowej zwiastuje subtelne doznania. W nosie wyczuwalne są czerwone i leśne owoce: wiśnie, śliwki, jeżyny i aronie. W ustach bardzo soczyste, młodzieńcze, lekko pieprzne i z delikatną goryczką. Wino, które pasuje do wszystkiego. Można podawać z makaronami, pizzą, risotto z grzybami, jak również z daniami na bazie tak białego, jak i czerwonego mięsa. Podawać w temperaturze 14-16 st.
Treściwe i esencjonalne wino średniej budowy, o intensywnym aromacie dojrzałych owoców. Krzepkie jak kataloński góral. Winnice o dobrej ekspozycji na ubogiej, kamienistej glebie. Barwa purpury i fioletu. Kuszące nuty wiśni w likierze, słodkich morw i żurawin, z dalekim echem przypraw korzennych dodawanych do piernika. Ujmuje soczystością owocu zarówno w zapachu, jak i w smaku. Wyczuwa się miękkie, delikatne taniny oraz rześki posmak w finale. Lekkie wino czerwone do letniej kuchni, drobiu, sałatek i grilla.
Bardzo ciekawe i przyjemne wino, które powstało z czerwonych odmian regionu Veneto, dojrzewających na przyjeziornych zboczach wschodniej części jeziora Garda. Grona zbierane były ręcznie, a każda z odmian winifikowana osobno. Po połączeniu, gotowy kupaż spędził 24 miesiące w 500-litrowych tonneaux. Piękna, rubinowa i połyskliwa suknia otwiera przed nami bogactwo aromatów kirschu, konfitury wiśniowej, fiołków, marcepanu, mlecznej czekolady i słodkich przypraw. W palecie krągłe, soczyste, zrównoważone, przystępne i bardzo pijalne. Doskonały wybór do grillowanych, pieczonych i duszonych mięs. Warto odrobinę schłodzić.
Szczepy międzynarodowe sprawdzają się genialnie na południu Toskanii. Apelacja Maremma Toscana DOC dopuszcza użycie ciepłolubnego syrah, którego walory świetnie wykorzystuje producent Chimera d’Albegna. Wino zaskakuje bogactwem aromatów spod znaku owoców leśnych, jagód z domieszką nut orientalnych przypraw. W ustach skoncentrowane, ułożone o przyjemnej kwasowości i taninach. Całość dopełnia długi finisz. Złożoność wina podkreślą dojrzałe, twarde sery, grillowane mięsiwa, a także dania kuchni bliskowschodniej.
Organiczne, wegańskie wino, dodatkowo bez dodatku siarczynów to czysta ekspresja nieskazitelnego, pustynnego terroir doliny Tupungato. Winnice zlokalizowane są na dużych wysokościach u podnóża Andów. Piaszczysto-żwirowe gleby, mocne słońce i duże amplitudy temperatur tworzą idealne warunki do uprawy wysokiej jakości winogron. W efekcie otrzymujemy aromatyczne, rześkie i eleganckie wino o czystych aromatach czerwonych owoców, soczystych jeżyn, dojrzałych jagód dodatkowo uzupełnione nutami kwiatów.
Tytułowe „992“, to wysokość nad poziomem morza, na której znajduje się parcela z winogronami tempranillo i syrah użytymi do stworzenia tego wina. Ciekawostką jest, że obie odmiany rosną w jednym ciągu i prowadzone są - podobnie, jak w Bordeaux i Szampanii - w systemie Cordon Royat. Jest to kosztowny sposób mocowania krzewów do rozpiętych przy nich drutów. Dzięki tej metodzie, wszystkie winogrona na krzakach mają równy dostęp do światła. Dbałość o jakość przejawia się również w ręcznych zbiorach i starannej seekcji winogron. Starzenie wina przebiegało na naturalnym osadzie przez okres 2 miesięcy w kadziach, a następnie przez 7 miesięcy we francuskich beczkach z drewna dębowych lasów słynnego Allier (60%) i w beczkach amerykańskich (40%). Przydało to winu elegancji wyrażonej nutami tostowymi i waniliowymi, którym towarzyszy delikatna, kapitalnie zestrojona z owocowością, ornamentyka sephorowa. W kieliszku kusi czysta, purpurowa barwa. Intensywny bukiet rozpieszcza świeżością fiołków i owoców ze ściółki leśnej. W smaku dopieszcza zgrabnym połączeniem czerwonych jagód kojarzących się z soczystością konfitur, dojrzałymi porzeczkami i ożywczą kwasowością. Finał przynosi długotrwały zachwyt nad intensywnością i harmonijnością kompozycji.