Turcja to kraj o tradycjach uprawy winorośli sięgających wielu wieków wstecz. Tracja z kolei to region, w którym panują idealne warunki do uprawy winorośli. Wino spod skrzydeł doświadczonego enologa Xaviera Vignon, który na co dzień wytwarza wina w południowym Rodanie. Xavier odwiedza winnicę kilka razy w roku i jest mocno zaangażowany w projekt. Mamy tu do czynienia ze szczepami typowymi dla południa Doliny Rodanu, słynny kupaż GSM (grenache, syrah, mouvedre), ale uprawianymi w Turcji. Winorośl wzrasta na gliniasto-wapiennym podłożu z dużymi wpływami morskimi. Wino fermentowało w stalowej kadzi, a następnie dojrzewało we francuskim dębie przez ponad 2 lata. Zarówno w nosie, jak i w ustach zniewalający bukiet: jeżyn, skóry, przypraw oraz cedru i kwiatów. Bardzo złożony, elegancki smak, z delikatną taniną i długim finiszem. Idealne do tureckiej kuchni, do grillowanych mięs i ciężkich sosów.