Zapraszamy na kolację degustacyjną w BARaWINO w Warszawie z udziałem gościa specjalnego!
Odwiedzi nas Anaëlla Jagielski – przedstawicielka producenta Xavier Vignon z francuskiej Doliny Rodanu.
Od ponad 25 lat Xavier pracuje jako konsultant, winiarz i alchemik w dolinie Rodanu. Każde stworzone przez niego wino jest owocem unikalnej selekcji owoców z wybranych winnic oraz sztuki kupażowania, w której stara się ukazać wyjątkową osobowość i tożsamość zarówno odmian winogron, jak i miejsca ich pochodzenia. Jak sam mówi o swojej pracy, największą satysfakcją jest dla niego sprawianie radości poprzez produkcję smacznych win dostępnych dla wszystkich!
Dolina Rodanu
Warunki uprawy winorośli w Dolinie Rodanu są wynikiem długiej historii. Wciśnięta między Masyw Centralny a Alpy dolina, wijąca się od północy na południe, przecina równiny i wzgórza, otoczone odległymi szczytami. Ten obszar, rozciągający się na 230 km od Vienne do Arles i obejmujący niemal 70 000 hektarów, jest drugim co do wielkości regionem winiarskim we Francji, zaraz po Bordeaux. Posiada magiczną różnorodność gleb, odmian winorośli i warunków klimatycznych. Na północy, od Vienne do Valence, kontynentalny klimat kształtuje warunki uprawy na stromych zboczach, wyrzeźbionych w starodawnych skałach Masywu Centralnego. Na południu, między Montélimar a Avignon, panuje klimat śródziemnomorski, a winnice, smagane podmuchami porywistego mistralu, wzrastają na wapiennych, skalistych lub piaszczystych glebach.
Na spotkaniu w BARaWINO w Warszawie, które odbędzie się 10 czerwca (poniedziałek) o godz. 18:30 będzie można spróbować sześciu dań wraz z sześcioma dobranymi do nich winami. Koszt uczestnictwa w wydarzeniu to 290 zł/os. Cena obejmuje kieliszek każdego z prezentowanych win oraz specjalnie dobrane do nich menu degustacyjne. Wszystkie dania zostały opracowane i dobrane przez szefa kuchni BARaWINO Jacka Kuźmickiego. Dysponujemy ograniczoną liczbą miejsc, więc aby wziąć udział w wydarzeniu kliknij w „ZAPISZ SIĘ” powyżej.
Lista degustowanych win:
Xavier Blanc Côtes du Rhône AOC
Xavier Rosé Côtes du Rhône AOC
Xavier Arcane XV Le Diable VdF 2015
Xavier Châteauneuf du Pape AOC 2019
Każdemu z prezentowanych win będzie towarzyszyć starannie dobrana potrawa w formie degustacyjnej. Przy zapisie prosimy o wybór menu: standardowe lub bezmięsne (rybne).
O producencie
Xavier Vignon zawsze cenił naukę, rygor i rozum. Pochodzący z Pikardii, ten niezaspokojony pionier poszukiwania wyjątkowych siedlisk, rozwijał pasję do matematyki, agronomii, geologii i paleontologii od najmłodszych lat i po wielu poszukiwaniach podjął karierę naukową, stając się enologiem.
Jako młody człowiek, realizując swoje marzenia, postanowił wyruszyć w podróż po Francji, podczas której poznał regiony winiarskie Francji, dwa z nich wyjątkowo silnie mu zaimponowały: Szampania i Bordeaux. Marzył także o podróżach w odległe rejony, o przygodach i spełnieniu, i postanowił stawić sobie wyzwanie przeprowadzenia dwóch winifikacji w tym samym roku. Przez siedem lat uprawiał winorośl na półkuli północnej, następnie przeniósł się na półkulę południową. Nowa Zelandia, Tasmania i Australia nauczyły go wiele pod względem dużych wolumenów i nowoczesnych metod produkcji.
W 1996 roku oparł się kuszącemu zaproszeniu do pracy dla dużej korporacji, która próbowała go przyciągnąć. Jego apetyt odkrywcy zwyciężył i poprowadził go do Doliny Rodanu – jedynego regionu winiarskiego na świecie, który jeszcze nie został przez niego zbadany. Xavier Vignon eksplorował Dentelles de Montmirail, od Lafare do Suzette, i to tutaj postanowił się ostatecznie osiedlić.
W wieku 27 lat, pod wrażeniem tych nowych krajobrazów, podjął ostateczną decyzję o zostaniu enologiem – konsultantem i poznaniu regionu w najdrobniejszych szczegółach, wkrótce zyskał reputację eksperta od win południowej Francji. Na przełomie wieków Rodan był wciąż nieco niedoceniany i znany prawie wyłącznie z apelacji Châteauneuf-du-Pape. Było tak wiele więcej do odkrycia, tak wiele więcej do nauczenia się i rozwoju w tej dziewiczej ziemi starego świata, Eldorado tylko czekające na odkrycie. Xavier Vignon był pionierem odrodzenia regionu. Odważył się eksperymentować z nowymi metodami i kwestionować przyjęte poglądy, aby czerpać inspirację z podróży, otwierając nowe drzwi i tworząc nowe możliwości.
Dowiedz się więcej o producencie Xavier Vignon
Jeżeli chcesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie, kup zaproszenie na degustację w prezencie, a my wyślemy zaproszenie w Twoim imieniu (zaproszenie w formie PDF wysyłane drogą e-mail).
Zapoznaj się z regulaminem.
Wiedza o winie fascynuje i prowokuje do ciągłych poszukiwań. Jest jak podróż, która nigdy nie męczy. Dlatego stworzyliśmy program Warsztatów Wina, dzięki któremu okrążysz winiarski świat w 42 godziny.
Skompletuj wszystkie kursy i zostań winnym ekspertem!
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!