W zestawie Zacna Szóstka znajdziemy alvarinho, które ma wiele warstw smaków i aromatów, verdicchio pochodzące z kredowego terroir w górskiej dolinie Apeninów. Kolejni reprezentanci Włoch w tym zestawie to wino białe i różowe z Toskanii od producenta I Veroni. Całość zestawu dopełniają dwa wina czerwone z Hiszpanii – kupaż szczepu syrah oraz lokalnej odmiany tintilla da rota oraz tempranillo z regionu Ribera del Duero. Te codzienne wina z całą pewnością sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu jak i w zaciszu domowym.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Wstęp do pięknego świata win czerwonych z regionu Ribera del Duero. Wino po fermentacji alkoholowej oraz jabłkowo-mlekowej, która ma na celu złagodzenie kwasowości, dojrzewało pięć miesięcy w beczkach dębowych, zarówno z dębu francuskiego, jak i amerykańskiego. Wino powstało na bazie szczepu tempranillo, jak przystało na ten region. Dwudziestoletnie krzewy wzrastają na gliniasto-piaszczystych glebach. W kieliszku wino ma intensywny rubinowy kolor. W nosie dominują aromaty czerwonych owoców, z ziołowym sznytem. Smak jest zbalansowany, owocowy, ze zintegrowaną kwasowością i przyjemną taniną.
Toskańskie vermentino, które nie ma żadnych kompleksów w stosunku do realizacji z Piemontu, Ligurii czy Sardynii. Radość otwiera słomkowa barwa i kojarzące się z owocami egzotycznymi z sadu, kwiatami i delikatnymi przyprawami. Słodycz bukietu przechodzi w miłą dla podniebienia strukturę, z pijalną mineralnością i ożywiającą kwasowością. Nic tu nie jest przesadzone. Wino jest gładkie i przyjemne w odbiorze. Należy serwować dobrze schłodzone. Warto spróbować z lekkimi przekąskami na bazie owoców morza, sałatkami z kurczakiem i miękkimi serami.
Wyjątkowe wino, które powstało w 80% z winifikowanej na biało czerwonej odmiany sagniovese, a także lokalnego canaiolo blanco, malvasii oraz trebbiano. Owoce sangiovese przeszły 6-godzinną macerację na skórkach. Kolor wina jasny, żółty, z zapachem białych kwiatów, płatków róży i pomarańczowej skórki. W ustach dochodzi świeżość, słodka nuta poziomki i żywa kwasowość charakterystyczna dla sangiovese. Można łączyć z cielęciną, kurczakiem i całą masą przekąsek.
Alvarinho / albariño czyli specjalność środkowo-zachodniego narożnika półwyspu Iberyjskiego udaje się w Portugalii nie tylko przy produkcji Vinho Verde, ale również jakościowych win odmianowych. Tak jest w przypadku Alvarinho z Tejo, którego owoce pochodzą z południowego stoku, kredowo-gliniastej gleby znad Atlantyku zapewniając wiele warstw smaków i aromatów. Nos lekko stonowany nutami cytrynowej skórki i kwiatu pomarańczy. W ustach struktura i mineralność są zsynchronizowane z aromatem zielonych cytrusów. Elegancja, równowaga i powściągliwość czynią z tego wina wdzięcznego towarzysza posiłku. Dorsz we wszelkich wydaniach sprawdzi się bardzo dobrze.
Gorący klimat Andaluzji sprawia, że jest to idealny region do produkcji win czerwonych. Przykładem tego są wina producenta Tesalia. Iceni to jakże przyjemny wstęp do tej wyjątkowej przygody. Wino Iceni to kupaż szczepu syrah oraz lokalnej odmiany tintilla da rota. Szczepy te fenomenalnie sprawdzają się w tej szerokości geograficznej, gdyż potrzebują sporo słońca, żeby w pełni dojrzeć. W kieliszku wino błyszczy żywym rubinem z fioletowymi refleksami. W nosie dominują nuty dojrzałych, czerwonych owoców. Wino spędziło pięć miesięcy w beczce z dębu francuskiego, co wzbogaciło bukiet o aromaty ziół, lukrecji i czekolady. Na podniebieniu konsekwentnie owocowe, wsparte długim finiszem, przyjemną kwasowością i gładką taniną. Świetnie sprawdzi się do mięsnych potraw, czy intensywnych sosów.
Supèra Matelica to wspólny projekt właścicieli winnicy w tej wyjątkowej części Marche i uznanej marki regionu – winiarni Garofoli. Przedmiotem współpracy jest wino na bazie szczepu verdicchio, które pochodzi z unikalnego, kredowego terroir w górskiej dolinie Apeninów rozciągniętej z północy na południe i ograniczającej tym samym wpływ morza na stylistykę wina. W porównaniu do innych win z tego regionu, Supera jest lżejszej budowy, z wyraźniejszą kwasowością. Nos bardzo elegancki i czysty, z dominacją aromatów cytrusów i ziół. W ustach zwiewne, delikatne i szlachetne za sprawą nieoczywistych nut mineralnych. W sam raz jako aperitif lub do lekkich przystawek.
è |