Zestaw trzech reprezentacyjnych win z Bodegi Finca Rio Negro z miejscowości Cogolludo, u podnóża Sierra de Ayllón, niedaleko malowniczej wsi określanej jako „Arquitectura Negra”, która jest perełką architektoniczną prowincji Guadalajara.
Skosztuj skomponowanego zestawu podając je do posiłku lub solo albo weź udział w degustacji win podczas wirtualnego spotkania ONLINE TASTING: Finca Rio Negro z gościem z winnicy we własnej osobie. Na degustację, którą poprowadzi Victor Fuentes wraz z Małgorzatą Sułek obowiązują zapisy. Osoby, które zamówią zestaw win zapraszamy bezpłatnie! Zaproszenie otrzymają Państwo na wskazany w zamówieniu adres email. Online tasting odbędzie się w języku angielskim.
Trzy wina doskonale reprezentują region i pokazują wyjątkowość jego terroir. Od owocowego, białego gewurztraminera, przez czerwony kupaż szczepów międzynarodowych, aż do beczkowanych aromatów hiszpańskiej wariacji na temat tempranillo i syrah.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku 02.05.2022 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Aromatyczny eksperyment z północy Hiszpanii, z wysoko położonych winnic. Bogate białe wino trzymane na osadzie kilka miesięcy, leżakowane tylko w butelkach. Ma zdecydowane i trwałe zapachy cytrusów, kwiatów i ziół, przypominających także nieco muszkaty. Rozpoznawalne są gruszki, ananasy oraz płatki róży. Jakkolwiek wytrawne w smaku, to przeplata się w nim rześkość i słodycz owocu. Faktura jest gładka, ale gęsta i ciężka. Posmak dość trwały i charakterny. Wino na tyle treściwe i oryginalne, że warto je konsumować bez jedzenia.
Ciekawy kupaż tempranillo i francuskich odmian z wysokogórskich winnic o ubogich glebach, u podnóża parku narodowego Guadalajara. Wino leżakowało w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez rok. Ma elegancką, wiśniową suknię i bogaty bukiet. Składa się on z warstwy korzennej: kokos, kawa i gorzka czekolada, oraz ładnie dojrzałej, owocowej: śliwki, czereśnie, morwy. Wszystko dobrze zintegrowane, wyważone, z balsamicznym i mineralnym zapleczem. Na podniebieniu mocne, treściwe garbnikiem. Ma świeży i długotrwały finał. Ilość złotych medali i wysokich ocen nie pozwala na obojętność.
Tytułowe „992“, to wysokość nad poziomem morza, na której znajduje się parcela z winogronami tempranillo i syrah użytymi do stworzenia tego wina. Ciekawostką jest, że obie odmiany rosną w jednym ciągu i prowadzone są - podobnie, jak w Bordeaux i Szampanii - w systemie Cordon Royat. Jest to kosztowny sposób mocowania krzewów do rozpiętych przy nich drutów. Dzięki tej metodzie, wszystkie winogrona na krzakach mają równy dostęp do światła. Dbałość o jakość przejawia się również w ręcznych zbiorach i starannej seekcji winogron. Starzenie wina przebiegało na naturalnym osadzie przez okres 2 miesięcy w kadziach, a następnie przez 7 miesięcy we francuskich beczkach z drewna dębowych lasów słynnego Allier (60%) i w beczkach amerykańskich (40%). Przydało to winu elegancji wyrażonej nutami tostowymi i waniliowymi, którym towarzyszy delikatna, kapitalnie zestrojona z owocowością, ornamentyka sephorowa. W kieliszku kusi czysta, purpurowa barwa. Intensywny bukiet rozpieszcza świeżością fiołków i owoców ze ściółki leśnej. W smaku dopieszcza zgrabnym połączeniem czerwonych jagód kojarzących się z soczystością konfitur, dojrzałymi porzeczkami i ożywczą kwasowością. Finał przynosi długotrwały zachwyt nad intensywnością i harmonijnością kompozycji.