Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Region: | |
Kod produktu: |
|
Zestaw składa się z dwunastu lekkich, białych, wytrawnych win z portugalskiego regionu Minho. Do ich produkcji użyto czterech odmian winorośli: arinto, avesso, azal, loureiro oraz trajadura. To młode, rześkie wina, które odpowiednio schłodzone doskonale sprawdzą się jako remedium na upalne dni, a także jako towarzysz lekkich przekąsek, sałatek i owoców morza.
Vinho Verde to klasyka portugalskiego winiarstwa. Lekkie, przyjemne, orzeźwiające, takie właśnie, jak być powinno. W tym przypadku się nie zawiedziemy. Zbiory odmian loureiro i azal odbywają się wczesnym rankiem, dla zachowania kwasowości. Wpływ na owocowy charakter ma również fermentacja w niskiej temperaturze. Zarówno w ustach, jak i w nosie, pojawiają się nuty cytrusów i owoców tropikalnych. Charakterystyczna perlistość wzmaga uczucie orzeźwienia. Idealny towarzysz lekkich potraw czy owoców morza. Można również pić je solo, najlepiej w słoneczny, ciepły dzień. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Mister elegancji wśród radosnych i beztroskich win z północy Portugalii. Wino powstało na bazie loureiro (45%), arinto (35%) i avesso (20%). W każdym przypadku zbiór ręczny, po którym winogrona wędrują prosto do prasy, gdzie wyciskane są w całości bez ich uprzedniego pozbawienia zielonych części. Zimna stabilizacja moszczu i fermentacja w temperaturze 14 st. Wino kusi swoją żółto-zieloną suknią i świeżymi aromatami zielonego jabłka, agrestu i owoców cytrusowych. W ustach chrupkie, z delikatnym musowaniem, które podkręca akcenty cytrusowe. Znakomity balans pomiędzy kwasowością i delikatną słodyczą. Wino, które świetnie pije się samo, ale śmiało można łączyć z wszelkimi owocami morza oraz kuchnią azjatycką. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Wysokiej jakości Vinho Verde, które w przeciwieństwie do znacznej większości win tego gatunku, powstaje w niewielkiej liczbie zaledwie 4800 butelek rocznie. Powstało na bazie trajadury, arinto oraz loureiro, których grona – co również warte odnotowania – zbierane były ręcznie. Winifikacja konwencjonalna w stalowych tankach, w temperaturze 16 st. Wino jest bardzo świeże, z intensywnymi, owocowymi aromatami. Można odnaleźć nuty cytrusów, brzoskwiń, z delikatnym współbrzmieniem białych kwiatów. W ustach młodzieńcze, zadziorne i bardzo orzeźwiające. Daje o sobie świetny balans między naturalną, wysoką kwasowością i piętnastoma gramami cukru resztkowego. Nie potrzebuje towarzystwa posiłku, aby cieszyć się nim w pełni, ale świetnie poradzi sobie w towarzystwie potraw lekkich i pikantnych na bazie warzyw i owoców morza.
Klasyczna wersja świeżego i radosnego vinho verde, czyli wina „zielonego”, jak sugeruje barwa etykiety. Kolor ten symbolizuje młodzieńczość i bardzo przyjazną konsumentowi stylistykę. Jest lekkie, łatwe i przyjemne! Ma niewielką zawartość alkoholu, pije się je swobodnie bez posiłku, zwłaszcza w ciepły dzień! Aromat jest delikatny, ma owocowy charakter, przypomina zielone jabłko, agrest i grejpfruty. Smak bardzo rześki, podkreślony przez drobną perlistość, nie całkiem wytrawny.