Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie jest sześć różnych win, które znakomicie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Czerwone wina reprezentowane są przez: kupaż touriga nacional, alfrocheiro oraz aragonez (tempranillo), wyjątkowe i nietypowe wino, wyprodukowane bez dodatku siarki, z samego serca południowo-zachodniej Francji. Przedstawicielami białych win są natomiast: owocowe pecorino z okolic miasteczka Ascoli, rześkie chardonnay z głębokiego południa Hiszpanii oraz półsłodki kupaż Planete Cépages. Całość zestawu dopełnia różowe, półwytrawne wino z Niemiec. Zestaw idealnie sprawdzi się przy wznoszeniu toastów oraz podczas celebrowania Świąt Wielkiej Nocy.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Pecorino to nie tylko wyśmienity ser, ale również znany w Marchii szczep winorośli. Wino fermentowało w kadziach stalowych w kontrolowanej temperaturze dzięki czemu zachowało orzeźwiający charakter. Winorośl wzrastała na pagórkowatych terenach w okolicach miasteczka Ascoli co z kolei ma znaczący wpływ na solidną kwasowość. Przyjemnie owocowe, świetne na lato. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie lekkich przystawek czy owoców morza.
Wierni pragnieniu promowania rdzennych odmian południowego zachodu Francji, poprzez swój kupaż Planete Cépages, winiarze z Plaimont pozwalają odkryć nam uniwersum autentycznych szczepów tego wyjątkowego regionu. Pod wpływem Oceanu Atlantyckiego na zachodzie i Pirenejów na południu, specyficzny mikroklimat Gaskonii decyduje o świeżości i aromatycznym charakterze tamtejszych win. Colombard wyraża tu całą swoją aromatyczną świeżość, natomiast później dojrzewający petit manseng, wnosi złożoność i delikatność. Wino jest jasnej słomkowej barwy, o bardzo intensywnym i orzeźwiającym charakterze. W nosie wyczuwalne są aromaty polnych kwiatów, brzoskwini, ananasa i liczi. W ustach otwiera się słodyczą by za chwilę dojść do równowagi prowadząc do kwasowego i orzeźwiającego finiszu. Świetne wino do kuchni egzotycznej i azjatyckiej.
Mogłoby się wydawać, że głębokie południe Hiszpanii jako kraina sherry nie jest odpowiednim miejscem pod uprawę chardonnay kojarzonej raczej z chłodnym klimatem Szampanii czy Burgundii. Tymczasem, producent Huerta de Albala zadaje kłam temu przekonaniu i do oferty swoich i tak już nietuzinkowych win postanowił dołączyć pierwsze wino białe. Winogrona zostały zebrane bardzo wcześnie, bo już w lipcu, co pozwoliło utrzymać korzystny stosunek cukrów i kwasów zwartych w winie. W nosie wyczuwalne są aromaty jabłek, brzoskwiń, kwiatów pomarańczy z elegancką nutą świeżych ziół. W ustach młodzieńcze, treściwe i świeże. Będzie doskonale pasować do zielonych sałatek, grillowanych ryb i wszelkich owoców morza.
Wyjątkowe i nietypowe wino, które wyprodukowane zostało bez dodatku siarki. Warunkiem koniecznym do zachowania wysokiej jakości tego typu win są maksymalnie zdrowe owoce – w tym przypadku tannat i cabernet sauvignon usytuowane na doskonałym, gliniasto-żwirowym podłożu północnej części apelacji Madiran. Suknia typowa, ciemna i gęsta, z wyraźnymi purpurowymi refleksami. Nos z kolei bardzo nietypowy, intensywny i nieco rustykalny. Wyczuwalne są jeżyny, wiśnie i figi, świeże drożdże i skórka od chleba. W ustach pełne, ze świeżą lecz nieprzytłaczającą taniną i długim finiszem. Wino powinno dobrze wypaść w połączeniu z intensywnymi serami, jagnięciną i dziczyzną.
Pełne i wyważone wino z małej, rodzinnej winiarni, które powstało w wyniku połączenia 3 odmian winorośli. W tej mieszance nie mogło oczywiście zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej portugalskiej odmiany – touriga nacional, a stawkę uzupełniają alfrocheiro oraz aragonez (tempranillo). Ręcznie zbierane grona przenosi się ostrożnie w małych, 12-kilgoramowych skrzynkach prosto do znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie winiarni. Wino barwy ciemno-rubinowej stopniowo uwalnia aromaty wiśni, żurawiny i pitaji. W ustach lekko pieprzne, poukładane i skoncentrowane. Bardzo dobrze podkreśli smak comberu jagnięcego w rozmarynie i schabu ze śliwką.
Sympatyczny, owocowy róż, który powstał w wyniku krótkiej maceracji odmiany sankt laurent, która swoją reputację zyskała dzięki winiarzom z Austrii i niemieckiego Palatynatu właśnie. Grona zbierane były dość późno, bo pod koniec października, co umożliwiło odpowiednią koncentrację cukrów. Suknia łososiowa, z delikatnymi pomarańczowymi refleksami. W nosie wyczuwalne są aromaty poziomek, malin i nektarynki, z delikatną nutą ziołową w tle. W ustach krągłe i żwawe, z gładkim i jednocześnie orzeźwiającym finiszem. Podawać schłodzone do temperatury 8-10 stopni do dań kuchni tajskiej i śródziemnomorskiej.