Dostawa do automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie jest spora różnorodność. Są wina wytrawne – dwa białe i dwa czerwone, plus po jednym słodkim i musującym. Jest tu portugalskie wino regionalne, monastrell z hiszpańskiej apelacji Bullas, sauvignon blanc z Bordeaux i włoskie Salento. Zestaw uzupełnia Tosti Brut „z bąbelkami” oraz deserowy, aromatyczny muscat z południa Francji. Na wszelki wypadek dobrze mieć takie wina pod ręką.
Rodzinna posiadłość les Reuilles znajduje się w środkowej części Bordeaux (podregion Entre-Deux-Mers). Klasyczne, bordoskie wino w wersji białej to w tym wypadku czyste sauvignon blanc. Ta popularna odmiana pochodzi właśnie z tych okolic, więc mamy sauvignon wzorcowe. Winogrona podlegają dwudniowej maceracji, następnie fermentacji w stalowych kadziach, przy obniżonej temperaturze. Dojrzewanie w zbiornikach cementowych przez 3 miesiące. Wino ma przejrzystą, jasnobrylantową barwę. Silny, orzeźwiający aromat cytrusowo-agrestowy z typowymi akcentami trawiastymi. W ustach rześkie, charakterne, ale i zaskakująco zrównoważone.
Młode i świeże wino z mało znanej, hiszpańskiej apelacji Bullas, wytworzone w 100% z lokalnej odmiany – monastrell. Wysoko położone winnice Bullas (do 800 m n.p.m) zapewniają zrównoważone warunki dojrzewania winogron i pozwalają stworzyć wina o dobrej, jak na lokalne warunki, kwasowości i przyjemnej owocowości. W zapachu przeważają świeże ciemne owoce – czerwona porzeczka, śliwka, znajdziemy też aromaty kwiatowe. Wino na podniebieniu jest dość gładkie, alkohol (nie mało, bo 14,5%) jest znakomicie zrównoważony soczystą owocowością i gładkimi garbnikami.
Winnica Burdi należy do siedemdziesięciohektarowej posiadłości rodziny Guarini, która kontroluje cały proces produkcji, od winobrania po butelkowanie. Białe wino z gorącego Półwyspu Salentyńskiego to późno dojrzewająca odmiana bombino, ze względu na swoją plenność popularna wzdłuż całego adriatyckiego wybrzeża. Daje wino naprawdę łagodne i zmysłowo gładkie. Aromaty subtelne, zmierzają w stronę owocowości. Delikatność smaku ożywia lekko niuans kwasowości. Pasuje do makaronów, najlepiej z dodatkiem owoców morza.
Przyjemnie orzeźwiające, delikatnie wytrawne wino musujące produkowane metodą Charmat. Francuski termin cuvée oznacza tu kompozycję selekcjonowanych win, bazujących na lokalnych odmianach winorośli, takich jak trebbiano czy aromatyczny muscat. W kieliszku błyszcząca, słomkowa barwa z niewielkimi pęcherzykami gazu. Wśród aromatów czytelne są nuty świeżych owoców i ukwieconej łąki z zaznaczonym apetycznym wątkiem wypieków cukierniczych. W smaku orzeźwiające, można podać do różnorodnych przekąsek.
Muscaty z południa Francji to znakomite wina słodkie, a te z okolic Frontignan cieszą się chyba zasłużenie największą sławą! Chorus urzeka bogatym i silnym aromatem, wzorcowym dla odmiany muscat. Obecne są w nim zapachy miodu lipowego, kwiatów, ziół oraz dojrzałych cytrusów czy nawet skórki pomarańczowej. Zmysłowa przyjemność z samego wąchania! Na podniebieniu zaś wino jest dość zrównoważone: gładkie, świeże przy wrażeniu gęstej słodyczy.