Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Region: | |
Producent: | |
Zawartość zestawu: | |
Liczba elementów zestawu: |
|
Kod produktu: |
|
Zestaw trzech reprezentacyjnych win od producenta Bodegas Coloma z mało znanego regionu winiarskiego jakim jest Extremadura.
Skosztuj skomponowanego zestawu podając wina do posiłku lub solo albo weź udział w degustacji win podczas wirtualnego spotkania ONLINE TASTING: Coloma z gościem z winnicy we własnej osobie. Na degustację, którą poprowadzi Felix Coloma wraz z Małgorzatą Sułek obowiązują zapisy. Osoby, które zamówią zestaw win zapraszamy bezpłatnie! Zaproszenie otrzymają Państwo na wskazany w zamówieniu adres email. Online tasting odbędzie się w języku angielskim, w czwartek, 5.12.2024. Zapisanie się na webinar umożliwi również obejrzenie nagrania później (nagranie będzie dostępne przez 48 godzin).
Trzy wina doskonale reprezentują region i pokazują wyjątkowość jego terroir. Będziemy mieli możliwość spróbowania rzadkiej odmiany alarije, kupaż pinot noir i garnachy tintorera oraz wyjątkowo krągłego merlota, którego krzewy należą do najstarszych w całej Hiszpanii.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku 2.12.2024 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
W ramach projektu przywrócenia autochtonicznych, niemal wymarłych odmian winorośli z gorącej Estremadury, pojawiła się w bodedze Coloma tajemnicza alarije. Odmiana ta dobrze znosi upalny klimat i daje dość bogate wino, przypominające aromatyczne trunki ze szczepu malvasia. Eksperymentalna uprawa obejmuje ponad półtora hektara winnicy. Wino ma oryginalny, świeży zapach z wyraźną nutą grejpfruta i anyżku. W posmaku żywe i owocowe, a przy tym z niezłym ciałem. Nadaje się znakomicie do hiszpańskich przystawek tapas.
Nietypowy kupaż pinot noir i garnachy tintorera z hiszpańskiej Ekstremadury. Krótka, dziesięciodniowa maceracja na skórkach, a następnie trzymiesięczne dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu. Kolor intensywnie rubinowy z fioletowymi refleksami. Wino kusi nutami owoców czerwonych, takich jak wiśnie i maliny. W ustach nuty owocowe przeplatają się z jogurtowymi. Całości dopełnia soczysta kwasowość, jedwabiste taniny i długi finisz. Idealnie sprawdzi się do wątróbki, miękkich serów i marynowanego mięsa.
W rozgrzanej słońcem Estremadurze cienka skórka merlota dojrzewa bardzo szybko. Ręczne zbiory w pełni dojrzałych gron możliwe są tu już w końcu sierpnia. Efekt potrafi zdumiewać i dawać dużo ciekawych wrażeń. Propozycja z bodegi sióstr Coloma to prawdziwy koncert na ziołową nutę. Rozmaryn, mięta i szałwia powoli i z zazdrością odsłaniają owocowe oblicze francuskiej odmiany. Przyjemnie welwetowy dotyk czereśni, śliwki i kakao na podniebieniu zdradza dość czytelnie merlotową proweniencję tego wina. Nieco perfumowany aromat, od którego trudno uwolnić się w końcówce, to efekt użycia amerykańskich beczek, w których, z pożytkiem dla harmonii, wino spędziło okrągłe sześć miesięcy. Indyk w wiśniach z rozmarynem, szynki iberyjskie, ale i sery z orzechami, to dobry trop, by cieszyć się nim w pełnej krasie.