Dostawa do automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
6 win dobranych pod kątem połączeń z wigilijnymi potrawami.
Wigilia w naszej tradycji ma ważny wymiar kulinarny. Jakie wina będą pasować do potraw tego wyjątkowego dnia? Na to pytanie stara się odpowiedzieć zestaw 6 win wybranych pod kątem łączenia z jedzeniem. Musująca, hiszpańska Cava lub sauvignon blanc z Bordeaux do potraw ze śledziem i karpiem. Trzy różne wina czerwone: do pierogów, kapusty i pasztecików. Oraz słodkie wino z południa Francji, które będzie komponować się z ciastami. W sumie sześć ciekawych, dobrze zrobionych win. Zachęcamy do spróbowania różnych połączeń!
Codzienne i wdzięczne wino do makaronów lub kotleta, prosto z regionu Marche. Jakość gwarantują specjaliści z arystokratycznej rodziny Garofoli. Łagodne oblicze sangiovese. Wino żywej barwy, rubinowo-czerwonej. Zapach owocowy, nuty dojrzałych wiśni, czereśni i jeżyn, z atrakcyjnym wątkiem marcepanu. Prawdziwie delikatne dotknięcie na języku.
Kapitalne wino codzienne, orzeźwiające białe bordeaux. Sto procent odmiany sauvignon blanc gwarantuje świeżość i mocny aromat. Winnica uprawiana według zasad rolnictwa zrównoważonego, czyli z poszanowaniem środowiska naturalnego i ograniczaniem środków ochrony roślin. Wino jasnosłomkowej barwy, połyskliwe. Zapachy grejpfrutów, agrestu i egzotycznych owoców mieszają się z zieloną nutą roślinną. Na podniebieniu rześkie, w finale posmak ananasa i cytrusów. Na aperitif albo do grillowanej ryby jak znalazł.
Region Douro to wizytówka Portugalii i najbardziej prestiżowe wino tego kraju. Niesamowity pejzaż górskiego przełomu rzeki tworzy nie tylko piękną scenerię dla winnic, ale i niepowtarzalne siedlisko. Surowy klimat hartuje krzewy, dobrze zakorzenionych odmian lokalnych, takich jak touriga. Zrównoważone wino, o dobrej owocowości i nutach korzennych. W palecie lekko mineralne, sprężysty, ale niezbyt mocny garbnik. Dobre do codziennych posiłków.
Musująca Maasia d’Or z piwnic katalońskich, elegancka i błyszcząca jak złoto. Typowe zestawienie odmian lokalnych: macabeo, parellada i xarel-lo. Druga fermentacja jest prowadzona metodą szampańską w butelce. Miłe dla oka trwałe i niewielkie bąbelki. Wino świeże i przyjemne, o delikatnym aromacie i wyważonej wytrawności. Dobre jako aperitif, ale także w zestawieniu kulinarnym takim, jak ryby, risotto czy danie z makaronem.
Miłe, lekko słodkie wino z południa Francji. Delikatna i jasna barwa. Wyraźny, czysty aromat dojrzałych owoców i kwiatów. Przyjemne nuty ananasa i pigwy. W ataku łagodne słodyczą, ożywione kwasowością na finiszu. W sumie harmonijne i kompletne. Dobry pomysł na odpowiednio schłodzony aperitif lub we francuskim stylu dodatek do pasztetów, a w międzynarodowym do owocowych deserów.
Autorskie wino zarządzającej bodegą twórczej enolożki. Pani Amelia Coloma ten kupaż nazwała własnym imieniem, z zasłużoną dumą. Uprawa winorośli bliska organicznej. Poukładane wino czerwone o uniwersalnym charakterze. Ładnie wysycona suknia, purpura z elementami granatu i fioletu. Aromaty dojrzałych, ciemnych owoców. Na pierwszym planie czarna porzeczka i nuty kwiatowe (fiołek, lawenda). Świeże i pełne werwy na języku. Z pewnością pasuje tu hiszpańska szynka długo dojrzewająca lub inne wędliny jakościowe.