Producent: | |
---|---|
Waga: |
|
Najlepiej spożyć do: |
|
Kod produktu: |
|
Ziarna Kerala zawdzięczają swoją nazwę miejscu pochodzenia – regionowi w południowo-zachodnich Indiach. Po kilkudziesięciu latach krzyżowania i uważnej hodowli szczepów, kakao to wreszcie mogło zostać przedstawione szerszej publiczności. Ciemna czekolada Labooko Indie 62% odznacza się miękkimi nutami i lekką kwaskowatością, podbijanymi przez dodatek surowego cukru trzcinowego i szczyptę soli. Yacao to duży projekt powiązany ze Sprawiedliwym Handlem powstały na Dominikanie już w 1999 roku. Dzięki środkom zainwestowanym przez szwajcarskich przedsiębiorców, już ponad 600 rodzin w okolicach Yamasá hoduje na swoich polach kakao najwyższej jakości, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
Czekolada z tych ziaren – taka jak nasza Labooko Loma Los Pinos 62% – jest lekko cierpka, posiada też wyraźne kwiatowo – owocowe nuty.
Skład:
masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, sól.
Zawartość kakao: 62%
Niektóre ze składników posiadają certyfikat Fairtrade i/lub pochodzą z kontrolowanej uprawy ekologicznej.
Produkt wegański, bez glutenu. Może zawierać śladowe ilości wszystkich rodzajów orzechów i sezamu.