Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Pod zacnym szyldem niedużej, rodzinnej marki Henriot, szampan w wersji deserowej, szlachetnie słodki, a jednak lekki i zwiewny, jak marzenie łasuchów. Butelki z winem po drugiej fermentacji dojrzewały w kredowych piwnicach wokół miasta Reims, przez ponad cztery lata. Połyskliwa, lekko złota barwa w kieliszku, przerywana regularnymi łańcuszkami z bąbelków. Aromat zapowiada słodycz nutami miodu, białych kwiatów i pieczonego jabłka. W smaku gładkie; wyczuwalne brzoskwinie z cytrusowym, kwaskowym nerwem. Pasują dania o słodko-kwaśnej stylistyce smakowej, delikatne desery owocowe. Optymalne zestawienie do szampana demi-sec we francuskiej kuchni to terrina z kaczki podana z figami i foie gras…