Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Alentejo, skąd pochodzi to wino, to dla odrodzenia się portugalskiego winiarstwa, który dokonał się na przestrzeni ostatnich kilku dekad, miejsce kluczowe. W tym przypadku jest to typowy dla tego regionu kupaż aragonez (tempranillo), trincadeira, morelo i alfrocheiro. Adega do Monte przedstawia wszystko to, czego oczekujemy od prostego, codziennego wina. Jest mnóstwo owocu w postaci truskawek, poziomek i malin, trochę ciała, trochę tanin i sporo mocy. To wszystko składa się na bardzo przystępne i uniwersalne wino, o znakomitej relacji cena-jakość, z której zresztą Alentejo słynie. Nie potrzebuje posiłku aby się nim cieszyć, ale z powodzeniem można łączyć z potrawami na bazie cielęciny czy pieczonego kurczaka. Warto podawać w temperaturze 16-18 stopni.