Dostawa do automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie jest sześć codziennych win z Bułgarii – pięć czerwonych i jedno różowe. Wszystkie tytuły pochodzą od topowego producenta o nazwie Zagreus. Nazwa wywodzi się od mitologicznego boga, syna Zeusa – patrona wina. Lokalną specjalnością są czerwone wina, także z endemicznej odmiany Mavrud. W zestawie znajdziemy przegląd kilku odmian, win młodych ale też starzonych w beczkach. Zagreus prezentuje to co najlepsze w bułgarskiej czerwieni w bardzo przystępnej cenie.
Seria win codziennych z winiarni Zagreus nosi patronat popularnego w prawosławnej cerkwi bułgarskiej świętego Dymitra. Wino jest kupażem bułgarsko-francuskim, pełnym charakteru i siły. Wśród zapachów pojawiają się czarne porzeczki i czereśnie, a także oryginalne nuty ziołowe. Na podniebieniu soczyste i sprężyste, z wyraźnym garbnikiem. W posmaku lekko dymne, z akcentem owoców w gorzkiej czekoladzie. Dobrze sprawdzi się do grillowanych potraw mięsnych, może nawet do polskiego schaboszczaka…
Bardzo owocowe, przekonujące wino z lokalnej odmiany mavrud. Dobrze wyczuwalne aromaty ciemnych owoców z akcentami ziołowymi. Obok nut wiśniowych i czereśniowych jest też szczypta marcepanu i kadzidła. Bukiet jest trwały, ciekawy i ewoluujący, jak na młode wino, pokazując potencjał i właściwe ujęcie odmiany winorośli, w której winnica Zagreus się specjalizuje. Barwa jasna, radosna i różowo purpurowa. W ustach rześkie, urozmaicone nieco zadziorną taniną. Pozostawia długi posmak czytelnego ekstraktu. Da radę kiełbaskom z grilla!
Kolejna odsłona specjalności winiarni Zagreus, czyli trackiej odmiany mavrud, tym razem w wersji rosé. Solidna maceracja zapewniła intensywnie malinową barwę. Aromaty leśnych owoców i ziół przeplecione z akcentem truskawki. W smaku jest rześkie, żwawe i odrobinę pikantne. Łagodzi je słodycz owocu. Przyjemne wino do popijania na tarasie, można też podać je do warzywnych przekąsek, prostego makaronu z białym sosem albo z owocami.
Prosty, aromatyczny i wyrazisty syrah, a zarazem dobrze zrobione wino bułgarskie do codziennego posiłku? To możliwe w uprawianych ekologicznie winnicach Zagreus na Nizinie Trackiej! W kieliszku intensywna barwa rubinowa z fioletowymi refleksami. Wśród zapachów słodkie wiśnie i śliwki ze szczyptą kokosu i goździków. Na podniebieniu gładkie i niezobowiązujące, z delikatnie zarysowaną taniną. Można serwować do mięsa drobiowego albo przy śliwkach w boczku.
Interesujący, dojrzały kupaż mavrud z odmianami francuskimi. Wino leżakowało kilka miesięcy w dębie. Już pierwszy zapach jest intensywny, karmelowo-dymny w charakterze. Pojawia się sporo beczkowej słodyczy, karmelizowane warzywa, korzenne przyprawy. Na drugim planie dochodzi paprykowy nos caberneta, z wykończeniem dżemu z czarnej porzeczki. Gładkie i delikatne na podniebieniu. W finale powracają nuty dymne i waniliowe. Przyjemny, słodko-pestkowy trzeci nos. Polecane do dań z drobiu, zwłaszcza grillowanego indyka i kurczaka.
Odmiana winorośli mavrud ze swego najlepszego siedliska pod Asenowgradem na Nizinie Trackiej. Interesująca mieszanka aromatów korzennych i owocowych. Można rozpoznać nuty czarnych owoców oraz pieprzu, dymu i macierzanki. Na podniebieniu średniej budowy, rześkie, z rozgrzewającym finałem. Rzecz jasna najlepiej smakuje z daniami kuchni bałkańskiej, jak musaka i pieczone, nadziewane papryki, ale także z grillowanym drobiem.